Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta författare vi inte bör missa

Vilka norska författare är det då Stewe Claeson vill att vi ska läsa?

Annons
Den första han nämner är Vigdis Hjort, som för övrigt också hörde till länsbibliotekets föreläsare under jubileumsveckan.
Vigdis Hjort är född 1959 och debuterade som barnboksförfattare. Hennes senaste roman heter "Hjulskifte" och kom i svensk översättning (av Stewe Claeson) i år. Det är en engagerad kärlekshistoria om en omvänd klassresa.
– Vigdis Hjort kommer att bli en ny Herbjørg Wassmo, förutspår Stewe Claeson.
Hanne Örstavik, född 1969, är flerfaldigt prisbelönad, bland annat av Svenska Akademien. Hennes senaste bok är "Kallet – romanen" som kom i svensk översättning 2007.
Frode Grytten, född 1960, fick sitt stora genombrott med romanen "Bikupesång". "Sommaren är inte att lita på", som kom på svenska 2007, nominerades året innan till Glasnyckeln som är Skandinaviska kriminalsällskapets pris för bästa kriminalroman eller novellsamling.
Inger Bråtveit, född 1978, har bland annat skrivit "Mun mot en frusen fjord", på svenska 2004.
– En alldeles fantastisk skildring av en liten flicka och hennes farmor, säger Stewe Claeson.
Han nämner också novellförfattaren Bjarte Breiteig och poeten Thomas Marco Blatt, som ännu inte finns utgivna på svenska, men som båda med det snaraste borde översättas. Det menar han också gäller den märkligt förbisedde Lars Amund Vaage ur vilkens senaste diktsamling "Utanför institusjionen" han läser innan han avslutar med Gro Dahle:
– En helt makalös författare, född 1962. Hon skriver bland annat om föräldrar som kväver sina barn, som i novellsamlingen "Pälsjägarliv" som kom på svenska 1995. Hon skriver också de mest fantastiska barnböcker som just nu publiceras i Norden. "Håret til mamma" är en av dem, som jag verkligen hoppas ska komma ut i Sverige.

Mer läsning

Annons