Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att vara fysiskt aktiv på sin fritid är inte helt riskfritt

Att vara fysiskt aktiv på sin fritid anses vara grunden till ett långt och friskt liv, men det innebär också stora risker. Varje år inträffar cirka 280000 personskador i samband med fysisk aktivitet. Alf Lerner, primärvårdschef i Åre, tycker att det satsas alldeles för lite på förebyggande arbete för att minska skadorna.

Nästan hälften av alla skador som leder till ett besök på akuten beror på någon form av fysisk aktivitet. Samhällskostnaderna uppskattas till mellan tre och fyra miljarder årligen.

Det visar en studie som Statens folkhälsoinstitut och myndigheten för samhällskydd och beredskap gjort. Studien har kartlagt förekomsten av skador i samband med fysisk aktivitet ur en bred synvinkel, i studien ingår sport- och fritidsaktiviteter men också lek, promenader, cykling, trädgårdsarbete och annat gör det själv-arbete.

Alf Lerner tycker det är viktigt att uppmärksamma det som tas upp i rapporten, men han tror att det är svårt att få till en förändring i verkligheten.

– Svårigheten är att få pengar till förebyggande arbete, säger han.

I hans arbete inom primärvården i Åre är skador från skidbackarna och andra friluftsaktiviteter vardag. Att uppmärksamma människor på vad som kan hända i backen är viktigt. Redan på turistbussarna som tar människor till Åre gör man försök att påtala detta.

– Det gäller inte minst alla hopp som finns i backarna. Vi har efterfrågat förebyggande information om det länge, säger Alf Lerner.

En iakttagelse som gjorts i rapporten är att pojkar och män är mer utsatta för skador än flickor och kvinnor, att yngre och äldre personer är mer utsatta än människor i yrkesverksam ålder. Socialt och ekonomiskt svaga personer är i allmänhet också mer utsatta än andra.

Säkrare lekmiljöer för barn är en av insatserna som föreslås eftersom många barn skadas i samband med lek. Drygt 60000 barn skadar sig varje år under lekaktiviteter.

Knappt 4 5 000 personer skadar sig varje år när de går eller promenerar utefter trottoarer och allmänna vägar eller på promenadvägar i bostadsområden, parker eller i fri natur. För att minska olycksrisken är snö- och halkbekämpning en åtgärd, att man går på rätt sida vägen och korsar vägar på övergångsställen andra åtgärder som är tänkbara och föreslås i rapporten.

Varje år skadas ungefär 27000 personer när de jobbar med reparationer och underhåll på fritiden, så kallat gör det själv-arbete. Vanligast är att människor klämmer, skär eller sticker sig. Sågar är framförallt verktyget som finns med i olyckssammanhang, också vinkelslipar hamnar högt på listan.

I rapporten betonas att för att främja fysisk aktivitet och samtidigt förebygga skador krävs samarbete av många aktörer, till exempel utövarna själva, frivillig- rörelserna, idrottsrörelserna kommunerna, landstingen och staten.