Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att välja bort sitt ansvar

Täby utanför Stockholm är Sveriges näst rikaste kommun, sett till invånarnas inkomst. Det är också en av de kommuner som tar emot minst antal flyktingar per invånare, tillsammans med andra rika kommuner som Danderyd, Vaxholm, Vallentuna och Vellinge. Gemensamt för dessa kommuner är också att de har låg arbetslöshet och är borgerligt styrda.

Enligt en undersökning som SVT Pejl gjort tar Sveriges kommuner emot i snitt 18 flyktingar per 1000 invånare. Jämför man vänsterstyrda och borgerligt styrda kommuner är dock siffrorna annorlunda. Vänsterstyrda kommuner tar emot nästan dubbelt så många flyktingar, 25 per 1000 invånare, som de borgerliga kommunerna, 13 per 1000 invånare. Det går också se att kommuner med hög arbetslöshet, till skillnad från vad integrationsminister Erik Ullenhag (FP) ständigt påstått, har större benägenhet att ta emot flyktingar än kommuner med låg arbetslöshet. En ny studie från tre lektorer i statsvetenskap vid Mittuniversitetet visar dessutom att kommuner där Sverigedemokraterna har en vågmästarroll tenderar att ta emot färre flyktingar.

Regeringens samordnare för ökat flyktingmottagande, Gunnar Hedberg (M) och Lars Stjernkvist (S), skrev i dagarna i Svenska Dagbladet om att det bör lagstiftas om en skyldighet att ta emot flyktingar. I sin utredning har samordnarna kommit fram till vad som behöver ändras för att flyktingmottagandet ska kunna förbättras. Migrationsverket måste föra en bättre dialog med landets kommuner. I dag tvingas allt för många flyktingar bo på tillfälliga anläggningsboenden medan de väntar på att någon av landets kommuner vill ta emot dem. 10 000 flyktingar med uppehållstillstånd väntar i detta nu på ett permanent boende. Det finns inte heller några bra kommunikationer kommuner sinsemellan. Samordnarna förespråkar fler regionala samarbeten, i likhet med dem som genomförts med goda resultat i bland annat Gävleborg och Dalarna.

Samarbeten och kommunikation mellan myndigheter och kommuner i all ära. Men det viktigaste samordnarna kommer fram till är alltså att samtliga kommuner borde ha beredskap för flyktingmottagande. Särskilt med tanke på att vissa kommuner uppenbarligen är betydligt bättre på att ge nya invånare den hjälp och det stöd de behöver. Det handlar nämligen inte bara om att fler kommuner behöver ta emot fler flyktingar, utan också att den samhällsservice som flyktingarna behöver ska finnas tillgänglig i kommunen. Det är inte konstigare än att en kommun har skyldighet att fixa förskola och äldrevård. Att flyktingmottagandet fortfarande ses som något som kan prioriteras bort från en kommuns dagordning är en gåta.

Det är vår skyldighet som välmående, rikt land att hjälpa de som behöver det att bygga upp ett tryggt liv. Men för att det ska ske behöver alla delar av landet, oavsett kommunstyre, göra så mycket de bara kan. Det ska inte vara möjligt att rationalisera bort sitt samhällsansvar.