Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att ta körkort innebär långa väntetider

Dags att ta körkort? Räkna med att det tar tid och inte bara på grund av allt som ska läras in. Först tar det tid innan förarbeviset dimper ner i brevlådan och sen är väntetiden för uppkörning i Östersund bland de längsta i landet.

52 dagar får den som vill köra upp i Östersund vänta. Bara i Mölndal är väntan längre då väntetiden för uppkörning där ligger på 56 dagar och i Kristianstad är väntetiden den samma som i Östersund.

På Lulen Trafikskola i Östersund kan man räkna med en och en halv månads väntetid under sommaren.

– Det brukar bli långa väntetider på sommaren på grund av semestrar, säger Rolf Rastbäck på Lulen Trafikskola.

Men innan det är dags för uppkörning måste man först och främst ordna ett förarbevis. Något som i vanliga fall tar omkring två veckor att få hem men på grund av olika anledningar kan ta lite längre tid just nu. En orsak är att det är väldigt många ärenden och att många ärenden inte är riktigt ifyllda.

– Vi tar dem i turordning och många ansökningar kommer in utan att till exempel hälsodeklarationen är riktigt i fylld. Utan avvikelser går den rakt igenom på två till tre veckor, säger Anna Bengtsson presskontakt på Transportstyrelsen.

Omkring 24 000 ärenden i månaden kommer in till Transportstyrelsen. Men den främsta anledningen till fördröjning är att Transportstyrelsen tagit över verksamheten från Länsstyrelsen. Vilket innebar att de fick ta över 100 000 avslutade och lika många oavslutade äranden som skulle scannas in och digitaliseras.

– Det har handläggarna fått börja med samtidigt som det kommit in 3000 till 4000 ärenden varje dag. Det har tagit mer tid än vad vi räknat med, säger Anna Bengtsson.

För att åtgärda problemet har Transportstyrelsen tagit in extra personal och nyanställt. Fram mot senhösten beräknas problemet vara åtgärdat.