Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Att rösta är något man måste göra"

Hälften av förstagångsväljarna i Krokoms kommun struntade i förra valet. Det är inte aktuellt för Maja Bergström och Samuel Persson.
– Att rösta är något man som medborgare måste göra, säger Samuel Persson.

Krokom hade lägst valdeltagande bland alla kommuner när det gäller förstagångsväljare i valet 2010. Bara 42 procent av ungdomarna som hade chansen att rösta för första gången valde att ta den. Maja Bergström, 20 år, från Nälden och Samuel Persson, 19 år, från Kluk, får rösta för första gången i årets val. För dem är det självklart att använda sin rösträtt.

– Om vi vill åstadkomma någon förändring i samhället är det vår plikt att rösta, säger Maja Bergström.

Hon har redan röstat. För henne var det enkelt att välja vilket parti som skulle få hennes röst.

– Det har det varit ganska länge. Jag röstade på Feministiskt Initiativ. De står för det jag står för – ett jämlikt samhälle där alla får vara med, säger Maja Bergström.

Samuel Persson har också bestämt sig för vilket part han ska lägga sin röst på.

– Jag kommer rösta på Socialdemokraterna. Jag tycker att ledningen i Krokoms kommun är katastrofal. Centerpartiet har alltid varit ett parti som ska främja landsbygden, men det har de inte gjort. De har lagt ner skolor och tänkt lägga ner min mammas jobb. Jag har kollat upp vad Socialdemokraterna står för och de passar mig perfekt.

Han tror att många ungdomar avstår att rösta eftersom de inte tror att deras röst gör någon skillnad.

– Jag har några kompisar som säger att det inte spelar någon roll vad de tänker och att de inte vet vad partierna står för. Då blir jag mest irriterad. Det är deras demokratiska rättighet att rösta, då får man sätta sig in i politiken lite.

Maja Bergström har många politiskt medvetna kompisar. Hon märker en större politisk medvetenhet bland ungdomar.

– Om man ska vara lite kaxig: det är vi som är framtiden. Vi ska se till att påverka och skapa ett hållbart samhälle för alla. Då är det väldigt viktigt att man redan som ung börjar engagera sig.