Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att mötas över gränserna genom musik

"Ett steg närmare" heter konsertserien som har premiär på Grytans flyktingförläggning på tisdag. Det handlar om musik och integration.

Det var kvartetten bakom Startskott!, som också drivit frågan om ett kulturhus i Östersund, som kom på idén. Den sammanföll med Östersunds församlings idé om att samarbeta med Brunflos församlings lördagskafé och på den vägen är det. "Ett steg närmare" finansieras av Svenska Kyrkan, Sensus, Regionförbundet/Länskulturen, Filmpool Jämtland och Leader Storsjöbygden.

Syftet med konserterna är bland annat att främja det regionala integrationsarbetet med hjälp av kultur och musik. De timmeslånga konserterna är gratis och öppna för allmänheten. Vem som helst ska, precis som människorna på förläggningen, kunna njuta av högkvalitativ musikalisk underhållning. Samtidigt får kulturarbetarna chansen att möta ny publik. I dagsläget bor cirka 200 asylsökande med 12 olika nationaliteter på Grytans flyktingförläggning.

– Musik är ett universellt språk. Vi kan mötas över landsgränser, församlingsgränser och organisationsgränser. Det är roligt om vi kan samarbeta för då kan vi åstadkomma mer, säger Ulla Svensson Berg, diakon i Östersunds församling.

– I vårt samhälle i dag finns det grupper som känner rädsla för människor från andra länder. Med hjälp av kroppsspråk och musik kommer vi långt i vår kommunikation. Vi kan mötas och se en annan människa. Det tror jag kan minska rädslan, säger Jennie Nordin, präst i Östersunds församling, som också berättar att konsertserien ska utgöra en del av en förstudie som syftar till att permanenta kulturutbytet mellan förläggningen och regionens olika kulturella nätverk.

– Men det är viktigt att det görs tillsammans med människorna i Grytan. Det måste finnas ett intresse och behov. Annars landar det helt fel, säger Jennie Nordin.

Hur många konserter det blir framöver är lite osäkert i nuläget, än så länge är tre tillfällen inbokade i Grytan. Först ut på scenen, nu på tisdag 15 april, är folkrockbandet Hoven Droven och Panda Pompoi, bestående av Johan Alander och Lawan Hassan. Duon får sällskap av sångerskan Anna-Lisa Hellqvist.

– Vi hoppas att många kommer och tar del av detta musiktillfälle och tar "Ett steg närmare", säger de.