Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att leva sin dröm

I kväll var det premiär för musikalen Fame i Sjölins gymnasiums tappning. Åsa Eriksson Ahnfelt ser estetelever leva sin dröm.

"Säg, säg, säg att dom vill ha just mig, mig, mig..."

När föreställningen börjar står de där nervöst med antagningsbeskedet i handen, de blivande eleverna vid High School for the Performing Arts i New York City. Eller menar jag avgångseleverna på estetiska programmet vid Sjölins Gymnasium i Östersund?

Närmare än så här kan det nog inte vara mellan en teaterpjäs och dess uttolkare, mellan en ensemble och deras roller. På varsin sida av Atlanten förenas de av sin lust att dansa, sjunga och agera. Kanske också av drömmen om ära och berömmelse, att få stå på de stora scenerna en dag.

Det är onsdag eftermiddag och det är generalrepetitionen jag ser. Och den lovar gott. Det är tätt och kompakt, ljud och ljus fungerar och ett väloljat maskineri fixar de täta scenbytena. Bandet är stabilt, texter och danssteg sitter där de ska med bara något enstaka undantag.

Fame innehåller många maffiga dans- och sångnummer där stora delar av ensemblen agerar samtidigt på scenen. Här finns också många solosånger av vilka många inte är alldeles lättsjungna. Ofta är tonträffen rent musikaliskt inte helt exakt, men inlevelsen är total och känslan alldeles ren.

Isa de Wachter är trovärdig i huvudollen som den temperamentsfulla Carmen, och Emelie Nilsson både agerar och sjunger klockrent som den oskuldsfulla Serena. På Sjölins är andelen killar inte lika stor som på New York City High School of Performing Arts, och därför får flera tjejer ta på sig killroller. Och det gör de med den äran. Anna-Stina Sparrok förtjänar att särskilt lyftas fram för en storartad insats som hiphoparen Tyrone Jackson från Bronx.

En musikalartist måste vara bra på mycket. Ingen av avgångseleverna på Sjölins gymnasiums estetiska program är fullfjädrad musikalartist. Men flera är på god väg.

Och oavsett vart livet bär iväg med dem allihop framöver, så är jag säker att de kommer att minnas sin gymnasietid och examensuppsättningen av Fame med stor glädje. Och tänka: "Ojojoj, vad kul vi hade. När vi levde vår dröm."