Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att läsa politik mellan raderna

Under Sovjettiden var utomstående tvungna att gissa sig till vad som pågick bakom Kremls murar. Det kallades kremlologi. Det handlade om att tyda tecken, läsa mellan raderna. Vem som stod bredvid vem under militära parader på Röda Torget kunde ge en vink om interna maktförhållanden, till exempel.

President Putin fortsätter i samma tradition att skicka mer eller mindre subtila signaler som omvärlden får uttolka. I helgen skrev Rysslandsexperten Nate Schenkkan om vad han tolkar som ett förtäckt hot från Putin mot Kazakstans president Nazarbajev.

Hotet framfördes som svar på en fråga på en presskonferens i rysk tv. Frågan som ställdes var: "Kan vi räkna med ett ukrainskt scenario om president Nazarbajev avgår" och "finns det i så fall en möjlighet att Kazakstan blir en del av Ryssland?".

Bara att frågan ställdes var en stark signal, menar Schenkkan. Putin tillåter inga oplanerade frågor på sina presskonferenser. Svaret pyste av irritation över Nazarbajev som uttalat att Kazakstan när som helst kan lämna den nybildade eurasiatiska unionen eftersom det bara är en ekonomisk union, ingen politisk.

Schenkkan läste undertexten som en skarp varning till Nazarbajev: "Håller dig på mattan, annars går det som det har gått i Ukraina."

Just nu handlar också en hel del av den svenska valrörelsen om teckentydning. Utspelen vänds och vrids av analytiker. Hur ska vi tolka det här? Är det ett svar på alliansens utspel eller menar Stefan Löfven vad han säger? Säger Fredrik Reinfeldt så för att sätta Löfven på pottkanten, eller menar han allvar?

Moderaternas och Socialdemokraternas opinionssiffror antyder att de kan ha gått ett steg för långt med sitt taktiserande. Båda partierna har staber av strateger som mäter och tolkar varenda tics hos väljarna. Ändå lyckas de förvånansvärt dåligt med att fånga opinionsvindarna. Båda har satsat på försiktiga mittenstrategier. Båda har tappat eller står och stampar i popularitet.

Stefan Löfvens sommartal hade stundtals en ideologisk glöd. Han pratade om solidaritet, om att minska klyftorna och "hålla ihop Sverige". Det lät nästan som om partistrategerna hade tänkt om och bestämt sig för att skruva upp retoriken.

Men i SVT:s utfrågning i söndags var Löfven tillbaka i mittfåran. Spinndoktorernas order verkar ha varit: "Sitt still, ta inga risker, prata om förhandlingar och kompromisser och utsträckta händer. Prata som en statsminister."