Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att inte göra mer

Tingsrättens dom säger att så länge man bara gör det som man är tillsagd att göra, dvs inte är proaktiv och tänker på möjliga risker, så har man inte gjort något fel. Därför frias Östersunds kommun. De hade kunnat satt in ett UV-filter – vilket inte är något nytt i branschen vattenrening – långt tidigare. Men eftersom vattnet var bra tidigare så satte man inte in ett extra skydd , man var alltså inte riskmedveten, vilket känns som symptomatiskt för offentlig verksamhet. Något måste hända innan man agerar. Undrar om ett privat företag skulle kommit undan lika lätt?

Frågan är dock vilket straff Åre kommun kommer få för att de en helg i december 2012 pumpade ut 6 miljoner liter (!) bajsvatten i Åresjön, även ett Natura 2000-område, vilket hamnade i Storsjön. Eller var det Ok att inte ha bättre koll på reningsverket att det blev oövervakat när en kabel lossnade? Även här saknade man extra säkerhetssystem men man uppfyllde säkert de grundläggande kraven. Åre kommun ska nu 12 februari ta ställning till om de accepterar böter eller vill bestrida till tingsrätten. Kanske hoppas de på samma friande dom som Östersunds kommun fick?

Vän av ordning kan dock konstatera att en felkopplad toalett i Östersund står sig slätt mot att Åre fyller Indalsälven med skitvatten gång på gång. Kanske var Åres reningsverk boven i dramat. 2008 hällde man ut 300 000 liter bajsvatten från Björnen och fick 200 000 kr i böter för det. Ca 2 år senare fick Östersund parasiten Cryptosporidium i kranarna. Märkligt att trots alla chefer som finns är ingen ansvarig.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel