Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att ha eller att vara

Carl-Olof Tronje visar nya målningar på Härke, måleri dominerar även på det nya Teatergalleriet som inleder med en utställning av Britta Grassman, samt på Galleri Remi som visar verk av Lennart Samor. Ansluter till gastronomi- och kulturveckan i länet gör Storsjöhyttans konsthantverkare.

Galleri Remi

Filosofen Erich Fromm har skrivit om hur människans val och situation påverkas av två olika inställningar till livet. Att äga innefattar inte bara att delta i konsumtionssamhället utan även relationer, där val av partner och vänner styrs av socialt kapital och så vidare. Att vara är något annat, här styrs våra val av känslor, något som bottnar i vårt individuella jag. Ett resultat blir glädje istället för njutning. De här frågorna är något som Lennart Samor kan sägas behandla i sin konst. Tidigare har han tagit upp huruvida vi äger vår egen tid och behandlat konsumtionssamhällets illusioner. Ett par av dessa målningar visas även på utställningen. Nyare inslag, åtminstone för mig, är motiv med ungdomar i vattenaktiviteter och det är de som ger det lyckligaste intrycket. Det är välkomponerade målningar som förmedlar stämningar och situationer. Sentimentala minnesbilder med suddiga, vagt antydda ansiktsdrag. Inslag som samtidigt underlättar för betraktaren att här projicera sina egna minnen. Varandet förverkligas i naturen.

Härke Konstcentrum

Carl-Olof Tronje lämnade länet år 2006, men har kommit tillbaka flera gånger för att visa nya verk. Senaste utställningen jag såg var på Galleri S år 2011. Jag kan återigen konstatera att Tronje släppt på det tidigare spänningsfyllda måleriet, något som han själv tror beror på att han flyttat till Hallstavik och lämnat arbetet med Härke Konstcentrum bakom sig. Nu är han friare och kan måla utan att känna pressen att prestera. Det finns fortfarande surrealistiska inslag i målningarna som bland annat är bearbetningar av minnen från barndomen och från en nyligen genomförd resa till Israel. Interiörer och landskap i smultna färger som vid ett första påseende kan förefalla ödsliga och rutinartade, men som sedan visar sig ha inslag som öppnar för vidare tolkningar.

Teatergalleriet

Östersund har begåvats med ett nytt galleri som huserar i ett par rum en trappa ned på Storsjöteatern. Initiativtagaren Martin Sahlberg på OSD berättar att han vill förverkliga planerna på att Storsjöteatern ska bli mer av ett kulturhus. Här ska anordnas utställningar, både av konstnärer från länet och utifrån. Först ut är Britta Grassman från Stockholm som visar målningar och grafik, hon avbildar landskap i olika grad av abstraktion. Här finns en tonvikt på det inre landskapet, där känslorna inför motivet tagit över. Det är särskilt tydligt i en målning med familjens fritidsbostad i Norge, där stora färglagda panoramafönster får återge det inre, korresponderande med det yttre landskapet. Oväntade experiment med strukturer och färger är ett annat inslag.

Storsjöhyttan

"Bord, duka dig!" heter utställningen och består av en stor installation med ett långt bord som förefaller komma ut ur väggen. På bordet har det börjat dukas med glas, tallrikar, bestick och serveringskärl. Fler föremål hänger i luften, de är på väg till sin plats på bordet. Denna utställning ansluter till gastronomi- och kulturveckan i länet under evenemanget UNESCO Creative Cities. Ulla Gustafsson, Anna Lena Kauppi och Nilla Eneroth har lyckats väl inom sina respektive specialiteter. Gustavsson med sina organiska naturinspirationer, Kauppi mer av lekfulla dekorationer och mönster medan Eneroth fortsätter på sin inslagna fjällvandrarväg.