Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Att förbereda sig mentalt är det som avgör"

Det drar ihop sig till Skol-SM i armbrytning som avgörs i Östersund om ett par veckor.

Bra teknik och muskler i underarmarna fäller ofta avgörandet när medaljerna delas ut i den här sporten.

Annons

I en enkel gymlokal på Östbergsskolan tränar medlemmar i Jämtland Armsport i skuggan av idrotter som exponeras betydligt mer i media.

De senaste åren har klubben haft flera deltagare på prispallen i SM- och VM- sammanhang. Tillsammans med klubben i Strömsund har utövarna varit framgångsrika, framför allt på tjejsidan.

– Jag siktar på att komma etta eller tvåa på nästa SM som delmål inför VM i september, säger Karolin Andersson från Lit som är bland de bästa i världen på armbrytning.

Ett VM-silver blev det senast och i prissamlingen ingår även två tidigare VM-brons.

Vad kan du förbättra?

– Min styrka och att få mer erfarenhet genom att tävla så mycket som möjligt. Att förbereda sig mentalt är det som många gånger avgör, säger Karolin.

Glöden behöver gnistra till när det verkligen gäller.

– Det är mycket den mentala inställningen som skiljer brytare åt: Att inte tänka NEJ mot den man förlorat mot tidigare, utan i stället intala sig själv att "nu ska jag ta den jäveln", säger Karolin Andersson.

För första gången arrangeras ett Skol-SM i armbrytning och det sker under Luciahelgen i Östersund. Karolin är en av favoriterna.

Hur ska man träna?

– Det är bäst att börja med tekniken, det hänger på hur bra du är lär dig det tekniska om du ska vinna. Det är inte bara att sätta upp armarna på bordet och bryta, säger Tove Norelius som i mars tog tre SM-guld och ett brons.

Stark underarm är ett plus, samt bra fingermuskler och en uthållig bicep som kan bevara armvinkeln. Inför ett mästerskap finns även goda skäl för att intensifiera rygg- och bröstträning.

Att försöka få med sig hela kroppen har betydelse i armbrytning, men det innebär inte att man ska bryta med kroppen i stället för armen.

– Alla har olika stilar och vissa har enklare för det här, konstaterar Tove Norelius.

I gymmet är det mycket segdragning på brytborden. Det förbättrar styrkan och tekniken. Hantlar är annars det som gäller för starkare underarm och dragövningar med rep påverkar handleden.

En match kan vara över på någon sekund eller pågå i flera minuter. Först bryter man en omgång med vänstern och därefter med höger arm.

Styrkemätningen är det som lockar Jimmy Bergentoft. Han har hållit på till och från under fem år och vunnit flera guldmedaljer.

– Det här är egentligen en urtidsgrej och det är roligt att utmanas av andra, säger Jimmy.