Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att få stöd – lika viktigt som mat och träning

/
  • Jenny Andersson från Östersund har gått ner 26 kilo sedan februari 2009 med hjälp och stöd hos Itrim
  • Det räcker inte att äta mindre för att gå ner i vikt det måste till fysisk aktivitet med uppmuntran och stöd också, säger Jenny Bergvall som driver Itrim i Östersund.
  • Jenny Andersson från Östersund har gått ner 26 kilo sedan februari 2009 med hjälp och stöd hos Itrim

Att äta mindre och röra sig mer räcker inte, det insåg Jenny Bergvall då hon som nyutexaminerad dietist började arbeta med överviktiga i Lund.

Annons

– Det måste till fysisk aktivitet med stöd, säger hon. Och det måste finnas någon som bryr sig om hur det går för dem.

2007 gjorde hon en affärsplan för sitt företag Östersund dietist AB som driver Itrim i Östersund sedan augusti 2008.

Jenny Bergvall är noga med att påpeka att det handlar om en livsstilsförändring och att kunden skriver ett avtal med dem om att genomgå ett viktminskningsprogram på minst ett år, helst två.

I början väljer många att ta hjälp av måltidsersättningar för att få den kick de så väl behöver för att gå ner i vikt ganska snabbt. De som har många kilos övervikt, runt 30 kilo, väljer ofta att använda måltidsersättningen som ett verktyg under max 12 veckor.

– De som är kraftigt överviktiga och går ner runt ett halvt kilo i veckan tappar lätt tålamodet, här går de ner mycket mer i vikt och få den motivation de så väl behöver.

– Men det handlar mest om att bryta vanor och mönster, och de tycker det blir allt roligare att röra på sig när de gått ner i vikt.

I avtalet ingår 20 träffar i grupp, personliga samtal och träning. Många som aldrig ens tänkt tanken att träna får nu både kondition och styrka för mellan 600 och 800 kronor per månad.

Alla vill inte använda sig av måltidsersättningen utan väljer att äta vanligt kost.

– Då gör vi en hälsoanalys och använder oss av livsmedelsverkets tallriksmodell. Men för att avgöra mängden på tallriken använder man sina händer, två knytnävar frukt och grönt, en knytnäve kött och en knytnäve potatis, pasta eller ris.

Det blir synbara resultat för de ungefär 80 procent som fullföljer avtalet.

– Detta är det roligaste jobbet jag haft i mitt liv, säger hon. Men de som kommer hit måste ha bestämt sig för det kostar pengar och de får själva göra ett jättejobb.

Jenny Andersson från Östersund började på Itrim i februari 2009 och vi hittar henne alldeles svettig i träningslokalen.

– Mitt mål var att gå ner tio kilo, säger hon, jag valde varierad kost, alltså två riktiga mål mat om dagen plus två soppor. På fyra veckor hade jag gått ner tio kilo och nu står vågen på minus 26 kilo.

– Tänk vilken bedrift det var av mig i somras när jag sprang halvmaran.

Hon ser en stor skillnad i sitt liv efter viktnedgången, hon är stresståligare, har mer energi, är en bättre mamma och orkar mycket mer.

– Men folk känner inte igen mig, säger hon, samtidigt har jag inspirerat många människor. Jag äter enligt tallriksmodellen i dag, men äter mer frukt och grönt. Godis är min stora last och jag får synda ibland.

Nu tränar hon två gånger i veckan och hon tycker att allt slit har varit värt varenda krona.

– Jag har aldrig bantat i hela mitt liv, jag bara satte ner foten och bestämde mig för att ta tag i min livssituation.

Mer läsning

Annons