Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att ersätta en fläck med ett hål

Det finns ett ordspråk som lyder, "att dölja ett fel med en lögn är att ersätta en fläck med ett hål".

Häromveckan försökte Universitetskanslersämbetet, UKÄ, dölja svensk utbildnings nersolkade rykte med en ihålig lögn. Bakgrunden är att Sverige gjort sig till internationellt åtlöje med ett misslyckat utvärderingssystem för högre utbildningar. 26 av 27 remissinstanser var emot systemet, men Jan Björklund (FP) och hans utbildningsdepartement körde glatt över dem alla. Resultat: Mängder av populära och välrenommerade utbildningar har av skäl som ingen riktigt förstår fått betyget "bristande kvalitet". Det kan betyda nedläggning.

Det är inte bara sårade rektorer som underkänner systemet. Den europeiska kvalitetsorganisationen ENQA anser inte att det lever upp till europeisk standard. "Gör om - gör rätt", var deras besked innan de satte Sverige under granskning.

I förra veckan skickade UKÄ oväntat ut ett pressmeddelande om att Sverige erbjudits en "ny medlemsstatus" i ENQA. Det tog bara några timmar innan bluffen avslöjades. I själva verket skulle Sverige uteslutas. I ett nytt och ödmjukare pressmeddelande erkände UKÄ att medlemskapet i ENQA upphör i september.

Jan Björklund har på sedvanligt vis slagit ifrån sig och sagt att det är Sverige som leder utvecklingen. Alla andra europeiska länder kommer att inse att de har fel. Med tiden.

Björklunds arrogans kan få stora konsekvenser. Risken finns att ryktet om det svenska utvärderingssystemet förvanskas och blir till ett rykte om att svenska utbildningar inte håller måttet. I så fall kommer det att bli svårare för svenska studenter att få jobb utomlands. Intresset för Sverige från internationella forskare kommer att minska. Sveriges anseende som kunskapsnation kommer att bli sämre.

"De förlorade intellektuella värdena är oskattbara", skriver Lena Adamson, före detta chef på Högskoleverket, och Anders Flodström, före detta universitetskansler, i en debattartikel i Svenska Dagbladet. De kräver att de ansvariga ställs till svars för fiaskot som har kostat svenska skattebetalare en halv miljard och tvingat nytänkande utbildningar att lägga ner.

Först kom Pisa-undersökningen, sedan topplistan över världens mest ansedda universitet, där Lund och Uppsala inte längre finns med. Och så den förödmjukande uteslutningen ur ENQA.

Ingen kan påstå att Jan Björklunds frejdiga utbildningspolitik varit resultatlös. Problemet är bara att resultaten hela tiden verkar bli till det sämre.