Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ätstörningar bland ungdomar glöms på sommaren

Det är sommar. Det är ungdomarnas tid på året. Sol och bad och inget plugg. Verkligheten som vi vill se den är fantastisk. Men verkligheten utan solglasögon blir stickande svår att ta in.

Enligt Socialstyrelsens senaste rapport minskar inte antalet unga med psykisk ohälsa.

Sedan 90-talet har antalet ungdomar som inte mår bra legat på en stadigt hög nivå som till och med i vissa grupper ökar. Bland alla dessa psykiska sjukdomar finns ätstörningar, som inte bara är vanliga utan som även ger fysiska symptom som i värsta fall kan leda till döden.

Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) har för tredje året i rad gjort en rundringning till alla landsting för att kontrollera om de har ätstörningskliniker och hur deras öppettider ser ut under sommaren. Resultatet är skrämmande och Jämtlands landsting får inte godkänt.

Först och främst anser vi att landstingen måste ha en specialiserad ätstörningsklinik dit ungdomar i alla åldrar kan vända sig. Att gå via en enhet på BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) är en enorm tröskel för alla de som kämpar med en ätstörning och ångest. För det andra borde dessa kliniker ha året runt-öppet.

I Jämtland finns ingen specialiserad ätstörningsklinik, och när vi ringer blir vi hänvisade till vuxenpsykiatrins ätstörningsenhet. Där måste man vara över 18 år för att få komma, och de har reducerade öppettider i sommar. Hur mycket vill de inte berätta.

Vår slutsats är inte bara nedslående, den är också diskriminerande.

Landstingen väljer att lägga mer resurser på äldre människor och deras sjukdomar än vad man gör på unga.

Om möjligheten att söka hjälp fanns även på sommaren hade fler ungdomar kunnat bli friska och färre hade trillat tillbaka i gamla självdestruktiva vanor.

Endast fem landsting i Sverige har ätstörningskliniker för alla som är året runt-öppna. Det är en skandal i ett land vars sjukvård är världsvida prisad. Vi hoppas att Jämtlands landstingspolitiker inser det ohållbara i att inte satsa resurser på ungdomar och att nästa års undersökning ger ett bättre resultat.

En ätstörning tar inte semester.

Linnea Svensson (C)

Distriktsordförande CUF Jämtland/Härjedalen

Magnus Andersson (C)

Förbundsordförande CUF Centerpartiets Ungdomsparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel