Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återupptäck svunna tider med Jamtlis bildarkiv

Gamla bilder uppmärksammas på nya sätt i takt med att Jamtlis bildarkiv på webben byggs ut.

Hittills har 95 000 bilder gjorts tillgängliga för allmänheten i det digitala bildarkiv som är åtkomligt via Jamtlis hemsida. Nya släpp görs med jämna mellanrum, när gamla bilder och negativ dammas av och digitaliseras.

Kommande månadsskifte tillförs ytterligare cirka 1 000 bilder.

– Vi har lagt ut mycket bilder från friidrott och fortsätter med det i nya släppet där också en hel del porträttbilder från länet ingår, säger Mikael Hopstadius som håller i verksamheten.

För närvarande har fem personer med olika former av handikapp fullt upp med att digitalisera det material som väljs ut från Jamtlis omfattande samlingar.

– Möjligheterna att scanna in materialet varierar med arbetsmarknadspolitiska åtgärder för de personer som utför jobbet, konstaterar Mikael Hopstadius.

Antalet bildskatter som väntar på att digitaliseras för en bredare publik är mycket omfattande och det finns egentligen jobb i flera decennier, med att sortera fram materialet.

– Vi har passerat en kvarts miljon besökare som varit inne och tittat på bilderna hittills. De kommer från 105 länder, säger Mikael Hopstadius.

I bildarkivet är det möjligt att slå in de sökord som känns intressanta och få träff på exempelvis platser, personer och ämnesområden. Trafiken till sajten visar att 400–500 personer tittar på bilder varje dygn och besökssiffrorna fortsätter att stiga.

– Den som går in i bildarkivet blir ofta kvar ett tag. Vid en närmare titt på trafiken så framgår det att varje besökare i snitt tittar på 37 sidor.

Till varje bild är det möjligt att lämna kommentarer. Sedan starten har det skrivits mer än 5 000 kommentarer till olika bilder i arkivet. Ofta kommer ny information den vägen. Det kan handla om personer på en bild och under vilka omständigheter de levde.

– När en bild kommenteras leder det ofta till fler kommentarer och personnamn, säger Mikael Hopstadius.

Vad folk letar efter spänner över breda fält. Att skriva in ordet ”Jamtlikväll” öppnar dörren på vid gavel till artister som uppträdde där under somrarna på 60- och 70-talet.