Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återställer naturen som den var

Jan-Olov Weslien, Skogforsk, har på Bergviks mark inlett ett försök att, efter en avverkning, återställa naturen som den en gång var. Området Nybodknätten ligger vid Sonfjällets fot och marken är karg.

Ett 30-tal personer från bland annat Skogsstyrelsen och länsstyrelsen samt representanter från skogsbolagen träffades under ramen för projektet levande skog vid Dalsvallen. På schemat stod en genomgång av arbetet hittills inom projektet samt ett studiebesök uppe vid Nybodknätten där Skogforsk har en provyta där de försöker återskapa naturen som den en gång var.

– Om man lämnar ett område med granskog i fred under ett tiotal år så börjar naturen ta överhanden och forma området. Här i den karga tallmarken går utvecklingen mycket långsammare och därför försöker vi hjälpa till, berättar Jan-Olov Weslien.

För att hjälpa naturen att återställa sig lämnas lite fler träd än vid en vanlig avverkning. Några av dessa fälls och får ligga, vid några byggs rishögar upp vilka sedan ska eldas för att bränna stammarna och på vissa görs skador i barken, allt för att återspegla saker som kan uppstå på naturlig väg.

– Att bränna skog är ett bra sätt men samtidigt lite farligt och det kan vara svårt att hitta lämpliga tillfällen vädermässigt, att bränna enskilda träd är mycket säkrare, förklarar Weslien.

Ingemar Mäkitalo, Stora Enso, tycker att projektet är mycket intressant.

– Jag har ju jobbat sedan 1974 och det är spännande när det händer något nytt och pågår försök till utveckling, säger han.

– Vad jag vet är Nybodknätten det enda stället i länet där det finns en testyta, däremot vet jag att ett liknande försök gjorts i Dalarna, säger Mäkitalo.

Det kommer att ta väldigt många år innan ett resultat kan utläsas men helt klart är att det ska gå snabbare än om avverkningsytan bara planterades och lämnades.

– Slutresultatet är ingenting som vi som var här nu kommer att kunna se, det här är ett mycket långsiktigt projekt, förklarar Ingemar Mäkitalo.