Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återskapa de små köken på äldreboenden

Kurt Lagerstedt kräver att de små köken på äldreboenden återinförs:

– Det känns inte som ett hemmaboende när man får maten från ett centralkök.

Maten är hjärtat i boendet för de äldre och ska tillagas där man bor, tycker Kurt Lagerstedt på Strömbacka, och skriver därför till kommunen och kräver att man återskapar de små köken med matlagning på äldreboenden i kommunen:

– Jag känner mig inte som att jag har ett hemmaboende då jag får maten levererad från ett centralkök, säger Kurt Lagerstedt.

Jörgen Pettersson från kommunens teknik- och serviceförvaltning har svarat på Kurt Lagerstedts brev. Han hävdar att beslut om kök på äldreboenden måste fattas av politikerna. Han upplyser också om att kommunen är i färd med att arbeta fram en kostpolicy och föreslår därför att Kurt Lagerstedt ska tillställa kommunen sina synpunkter som ett medborgarförslag, "den matpolicy man håller på att ta fram kan komma att beakta vissa av dina funderingar".

Kurt Lagerstedt tror att utredningen så småningom kommer att visa att det inte ens är hållbart ekonomiskt med den centraliserade matlagningen. Det tillkommer fraktkostnader och maten är inte av nylagad kvalitet och han anser att den därför inte har fullvärdig smak, vilket gör att den hamnar i avfallet. Han vittnar också om dåligt tillagad mat, halvrått fläsk och osmakliga röror.

– På Åshamra har kommunstyrelsen tillstyrkt och förstått hur viktigt det är med ett kök, och vi bor i samma kommun, då ska man inte göra skillnad på pensionärer.