Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återkomst från kosmos

/
  • Marika Wahl-Lindberg målar igen efter en ”kaotisk tid i rymden” som pågick i fyra år. Den nya utställningen kallar hon ”Återkomsten”.

Efter storbranden i Björnänge för fyra år sedan fastnade konstnären Marika Wahl-Lindberg någonstans ute i kosmos. Nu har hon hittat tillbaka hem igen och ställer ut nya verk på Galleri Istid i Åre.

Annons

Den dramatiska branden totalförstörde inte bara Marikas och hennes make Freds hus och hela deras gemensamma konstnärliga gärning. Att det inte gick arbeta när allt låg i spillror är förstås begripligt. Men inte heller två år senare när nya hemmet stod på plats och paret kunde flytta in lyckades Marika lyfta en pensel.

Men vännen och kollegan Eva-Marie Lindholm på Ateljé Istid peppade och tjatade på henne, vilket till sist fick henne att långsamt återvända till målandet.

Resultatet är den nya utställningen, som öppnade just på Istid i lördags.

– Det är därför jag kallar den ”Återkomsten” du vet Jedi, Starwars .., säger Marika.

Att hon varit i rymden märks på tavlornas motiv. Det är planeter, stjärnor, månar och mörka vintriga natthimlar som dominerar, även om det finns ljusa motiv också bland de 19 tavlorna.

Natthimlar har hon aldrig målat förut, säger hon.

Flertalet motiv är från Åreskutan eller Renfjället, vyer hon ser från sitt fönster hemma i Björnänge.

De flesta är miniatyrer –men en duk är stor och lite störig, med eld och mörker och KAOS målat i stora bokstäver. Den heter Kaos i Kosmos och Marika vill egentligen inte ha den med på bild när det är dags för fotografering.

– Den där är inte så representativ, säger hon.

Ändå finns den ju med i utställningen. Och – det medger hon– den visar var hon var ett tag, där ute i kosmos, innan hon återkom hem.

Utställningen kan ses en månad framöver på Ateljé Istid i Åre.

Mer läsning

Annons