Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återinför plusjobben

Att problemet finns är uppenbart. Det måste fler än högern inse. Global konkurrens pressar den svenska arbetsmarknaden. Lika säkert är att vi aldrig kan acceptera den väg högern, inte minst Svenskt Näringsliv nu anvisar, nämligen lönesänkningar.

Nyliberalerna har rätt länge talat för sänkta ungdomslöner. Men nu talas allt tydligare om sänkta löner i allmänhet.

Författaren och socialdemokraten Gunnar Wetterberg pläderar för andra vägar för att undvika att många slås ut från arbetsmarknaden. Han pekar på att många som avviker från "normen" har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Det kan handla om allt från afrikanskt ursprung till kraftig övervikt. Om lönen för dessa grupper skulle sänkas i nivå med vad forskarna tror är nödvändigt för att någon ska anställa dem, så har vi för att tala med Wetterberg ett hot mot "den sociala sammanhållningen". Han har rätt.

För det första vill vi inte ha ett sånt samhälle. För det andra så har vi fackföreningar som kan förhindra eller i varje fall ta hård strid mot en sån utveckling.

Vi måste söka alternativ. Det hoppfulla är att vi faktiskt redan prövat ett sådant alternativ, som Wetterberg var en av initiativtagarna till. Det handlar om plusjobben i offentlig sektor, som avskaffades av de borgerliga. Plusjobbarna hade kollektivavtalad lön, till skillnad mot Fas 3 som Moderaterna infört, där de som jobbar inte får något extra alls eftersom pengarna går till arbetsgivaren.

Plusjobben förhindrar inte bara utslagning genom att de arbetslösa får chans att visa sin arbetsvilja. De ger därtill en bättre bild av i vilken mån de arbetslösa står till arbetsmarknadens förfogande, än vad dagens byråkratiska rapportering om jobbsökaraktiviteter kan ge.

Plusjobben, som subventioneras av samhället och inte får konkurrera ut vanliga jobb i offentlig sektor, ger fler händer i skola, vård och omsorg samtidigt som människor ges chans att komma in på arbetsmarknaden.

Att istället förorda kraftigt sänkta löner förefaller vettlöst. Det var mycket olyckligt att Moderaterna valde att partipolitisera frågan 2006. En ny regering bör snabbt återinföra plusjobben.