Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återbruk på catwalken

/
  • Förra veckan fick eleverna på hantverksprogrammet vara med när säckarna och lådorna med begagnade kläder sorterades på Mötesplats Kupan på Bangårdsgatan.  Foto: Håkan Luthman
  • Vem kunde ana att en gammal ulltröja som ingen ville veta av skulle få nytt liv i form av en trendig ullväst?
  • Johanna Falk hittade två herrskjortor förra veckan och en av dem har hon sytt om till en kjol.
  • Foto: Lars-Eje LyrefeltKärlek vid första ögonkastet. Malin Strömberg såg de blommiga gardinerna på Kupan och gömde undan det så att ingen annan skulle hitta det.
  • Foto: Håkan Luthman

Varför shoppa nytt när världen svämmar över av gamla kläder? I dag och i morgon har Palmcrantz­skolans hantverksprogram stor modevisning. Alla plagg som visas är omsydda fynd från Kupan.

Annons
Återbruk är nya ekotrenden. Det är inte minst Palmcrantzskolans projekt ett levande bevis på. Förra veckan grävde eleverna djupt i lådorna med kläder som människor skänkt till Kupan. Det gällde att använda fantasin och kunna se nya möjligheter för plagg som andra ratat.
Martina Jonsson föll bland annat för en felfri ullkofta. Hon såg direkt dess potential att bli en ullväst och därmed ett moderiktigt plagg a’ la 2008. I dag är den klar för catwalken i skolans aula.
- Det ska bli jättekul att visa upp allt man gjort. Många tror att vi bara sitter och stickar hela dagarna. Här fick man verkligen använda sin kreativitet, säger hon.
Marie Eriksson står och gräver i knappburken. Hon är på jakt efter fina detaljer att sätta på en sjal som hon sytt. För henne var tankarna i återbruksprojektet inte så nya. Hon har redan rotat några varv i släktens garderober och hittat massor med fynd. Trots det har de senaste veckorna varit mycket givande.
- Hädanefter kommer jag nog att tänka mer på vart kläderna kommer ifrån.
Ingrid Torfjäll är lärare på hantverksprogrammet och var en av initiativtagarna till projektet "Redesign", som är ett samarbete mellan Palmcrantzskolan, Länshemslöjdkonsulenterna och Röda korsets Kupan. Hon tror att det har varit förlösande för kreativiteten att jobba med billiga material där man inte behöver vara rädd för att klippa och sy fel.
- I början var vissa elever lite negativa, men sen har det osat av skaparkraft. En idé har skapat en ny idé och så vidare.
Hemslöjdskonsulenterna kände att de ville göra en riktig insats för att visa på vilket dyrbart hantverk kläder en gång var. I det gamla bondesamhället lappade och lagade man. Man var tvungen att tänka resurssnålt för att överleva.
- Vi vill att de här unga tjejerna ska ta med sig den medvetenheten ut i yrkeslivet. De ska lära sig att ställa frågor om produktionskedjan, säger hemslöjdskonsulenten Ingela Fredell.
Naturligtvis finns det även ett miljötänk i projektet. Det är inte direkt någon nyhet att konsumtionen i dag har gått helt över styr. Klädmodets snabba växlingar gör att folk kastar helt felfria kläder. Trots att ekokläder numera är en trend dör 40 000 bomullsarbetare varje år på grund av den giftiga besprutningen. Ingela Fredell påpekar att vi redan på 80-talet gick över gränsen för vad jordens resurser tål. Och även fast fler och fler blivit mer medvetna i sitt shoppande så fortsätter konsumtionen bara att öka och öka.
- Det här projektet är inte rädda jorden, men lite. Vår shopping har gått till överdrift, säger Ingela Fredell.
Ett sätt att ta ansvar är att handla second hand och antingen använda kläderna som de är eller att sy om dem precis som eleverna på hantverksprogrammet har gjort.
- Jag brukar också handla skärp och andra accessoarer second hand. Det är ett billigt sätt att piffa upp en outfit, tipsar Martina Jonsson.

Mer läsning

Annons