Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återblick: Staffan Hildebrand fick en filmidé

Artikel 45 av 45
Kalejdoskopet
Visa alla artiklar

Palmcrantzskolan i Östersund

Annons

Olof Palme var på snabbvisit i Jämtland i februari 1979. Han gjorde nedslag i Hissmofors, som då var aktuellt med nedläggning av massafabriken. Ett besök på bygget av Palmcrantzskolan hanns även med. Ett 60-tal åhörare hade slutit upp och Palme talade vid en vägg där det målats ”Löntagarfonder” och ”Sysselsättning” med stora bokstäver. Palme talade bland annat om ungdomsarbetslösheten och kärnkraften. När frågan om miljonprogrammet togs upp sade han: ”Även de sämsta lägenheterna här är som paradis för många andra länders folk. Men visst har det gjorts misstag ibland.”

Senare under året 1979 invigdes Palmcrantzskolan och 1984 kom jag själv dit som elev. Hade fått för mig att jag skulle gå fordonstekniskt program, inriktning bilmekaniker. Det var en ganska tuff jargong, precis som många kanske tänker sig. Men huvudläraren Rune Larsson hade en ganska akademisk framtoning. Klädd som vilken tjänsteman som helst eller i en ren blå rock gick han omkring och grunnade på något tekniskt eller pedagogiskt problem. Han försökte ständigt inpränta värdet av att analysera vad som var orsak och vad som var verkan. Det, har jag märkt, är något som präglat mitt sätt att tänka även om andra saker än teknik. Mig ville han hellre se framför en dator än en bil och så har det även blivit.

Till denna skola kom den då mycket uppmärksammade regissören Staffan Hildebrand, någon gång när hans år 1985 släppta film ”On the loose” var ny. Minns jag rätt fick vi bänka oss i samlingssalen för att se den 32 minuter långa filmen som var ett beställningsjobb från LO. Den utspelar sig i en verkstadsmiljö i Katrineholm och i rollerna Tomas Fryk som svetsaren Peter, Carina Lindström spelade hans flickvän Nina och Jerry Williams skyddsombudet Frasse. Ett svartsjukedrama uppstår när staden gästas av hårdrockgruppen Europe, men allt slutar väl för Peter och Nina. Filmen kan ses som ett försök att både beskriva verkstadsarbetets verklighet och bevara dess status i en tid då 1970-talets kollektivism och folklighet började ersättas av mer elitistiska ideal.

Efter filmen berättade Hildebrand entusiastiskt om en idé han fått när han pratat med elever på skolan. Nästa film skulle handla om en kille med en Epa-traktor som blir kär i en tjej från Ås. Troligen kan man se ”Ingen kan älska som vi” (1988) som en utveckling av den idén. I filmen spelas 17-åriga Annelie av Izabella Scorupco. Hon bor i Stockholm men pappan lämnade familjen tidigt och blev helikopterförare i Jämtland. En dag får hon ett brev från pappan som vill att hon kommer dit. Väl på plats träffar hon jämnåriga Johnny (Håkan Lindberg). Tycke uppstår och tillsammans med denne och hans Epa-traktor tillbringar hon ett par händelserika dagar i Jämtland.