Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återblick: Palme agiterade mot Hedlund

Artikel 42 av 45
Kalejdoskopet
Visa alla artiklar

Hissmofors Folkets Hus

Annons

Mer än någon annan symboliserar, jag vill nästan säga förkroppsligar, denna byggnad länets socialdemokrati. Kring förra sekelskiftet växte industrisamhället fram i Hissmofors. Här anlades ett kraftverk och en sulfitfabrik vars arbetare 1902 bildade en fackförening. Gemensam lokal fick från början bli någons kök, men drömmar fanns om något större.

Storstrejken 1909 och dess följder hindrade länge dessa att förverkligas, men 1923 kunde slutligen Hissmofors Folkets Hus invigas. I den större salen med scen har många politiker hållit tal, däribland Per Albin Hansson som 1925 betonade att socialdemokraterna var ett reform- och samarbetsinriktat parti inriktat på praktiskt arbete till arbetarnas fördel. Här föregrep han folkhemsinriktningen som skulle komma att genomföras under 30-talet.

En trappa upp finns biblioteket, där skådespelaren Allan Edwall fick sin första bildning och lust att ta sig ut i världen. Under 70-talet var både Hissmofors Folkets Hus och massafabriken på nedgång och Edwall var då mycket engagerad i samhällets utveckling. Han instiftade ett stipendium vars 30:e mottagare popmusikern Lovisa Holten uppträdde på scenen under trettondagen 2019. I caféet hänger en bild på Olof Palme stående vid entrén, den är troligen från hans besök i februari 1978, då massafabriken stod inför nedläggning. Folkets Hus var då inte i lämpligt skick för allmänna tillställningar och Palme höll i stället tal i aulan på Nyhedens skola.

Massafabriken i Hissmofors ägdes av NCB vars chef Gunnar Hedlund utlovat en ny industriell sysselsättning på orten. Det var ett löfte som Palme gick hårt åt i sitt tal: ”Om man lovar en ersättningsindustri ska man hålla det löftet och behålla driften intill den dag det finns en ersättningsindustri!”. Han menade att arbetarna hade svikits av skogsägarrörelsen, men det var även synd om denna rörelse som var i kris. Istället skulle samhället och löntagarna gemensamt skapa ett strukturbolag som satsade för framtiden. Den borgerliga regeringens insatser gav han inte mycket för: ”Det har aldrig gått så dåligt för regionalpolitiken som när centern regerade och Åsling var industriminister. Detta är farligt för folk i dessa bygder och för deras framtidstro.”