Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återblick: Brevfynden i krigarens hus

Artikel 44 av 45
Kalejdoskopet
Visa alla artiklar

Strandgatan 13/Biblioteksgatan 3 i Östersund

Annons

Det stora huset till vänster är välbekant för de flesta, väl synbart från Strandgatan som det är. Den ursprungliga byggnaden uppfördes 1843 som kaptensbostad av Carl Adolf Charliere (1789-1852). Fast under hans tid fungerade det främst som bostad och poststation. Han var en krigsveteran som ingått i skärgårdsflottan under 1808-09 års krig mot Ryssland. Senare i koalitionens krig mot Napoleon, där han bland annat i oktober 1813 deltog i slaget vid Leipzig. Även 1814 års fälttåg i Norge, innan freden vidtog.

Som överstelöjtnant tog han avsked 1842 och i likhet med många andra pensionerade militärer antogs en postmästartjänst för att få ekonomin att gå ihop. Den ursprungliga byggnadens grund och stomme bedöms av Kjell Hansen (Östersund: Hus med historia, s. 63) ingå i den nuvarande. Bland senare ägare fanns Agathon Burman, ÖP:s chefredaktör och grundare. 1879 tillkom frontespisen och 1905 byggdes huset om till ungefär nuvarande utseende.

Även det mindre, vita huset till höger på bilden, Biblioteksgatan 3C, kan med hjälp av fynd som Jan-Anders Jacobsson gjort troligen knytas till Charliere och 1840-talet. Han har grävt i arkiv och gjort brevfynd på plats. Huset har restaurerats av INAB och detta så nyligen att jag vid mitt besök träffar Thomas Löfgren som håller på att flytta in. Han visar mig som hastigast att även insidan har bevarat en ålderdomlig prägel.

Under INAB:s restaurering passade Jacobsson på att leta efter brev och andra dokument som brukade användas för att täta igen sprickor. Fynden utgörs av flera militärbrev till Charliere från början av 1800-talet, den nyfikne kan leta reda på senaste numret av Fältjägaren där Jacobsson redogör för sina upptäckter.