Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalas för grovt jaktbrott

De fem män från Härjedalen som misstänks för att ha jagat varg i gränstrakterna mellan Härjedalen och Dalarna för över två år sedan åtalas för grovt jaktbrott. Målet tas upp i Mora tingsrätt.

Det är oklart när målet tas upp.

– Vi har mottagit stämningsansökan men jag kan inte spekulera i när förhandlingen sker. Det är ett omfattande mål med många berörda parter som alla ska ha möjlighet att vara på plats, säger Ulf Edsfast, domare vid Mora tingsrätt.

Målet kan även komma att hållas i andra lokaler eller på annan ort på grund av lokalbrist eller av säkerhetsskäl.

Bevisningen i målet utgörs av vittnesförhör, förutom med de fem som åtalas, även med naturbevakare, jaktledare och vargforskare. Kartor som visar vargarnas positioner under den berörda tiden, utskrifter från gps om hundarnas rörelser, väderinformation om snödjup och när det snöat utgör delar av den skriftliga bevisningen. Listor över telefonsamtal och sms mellan de åtalade finns med bland åklagarnas bevisning.

Det var i maj för två år sedan som de fem männen befann sig i området och blev gripna och förda till Falun, där de sedan satt häktade under flera veckor.

Alla fem männen nekar till brott.

Om det blir fällande domar handlar det om fängelse mellan sex månader och fyra år.

Åklagaren anser att jaktbrottet är grovt eftersom den eventuella jakten skulle ha avsett ett särskilt skyddsvärt vilt. Åklagaren anser även att jakten föregåtts av omfattande planering och organisering, bland annat genom att de åtalade ska ha förföljt och spårat bytet med snöskoter.