Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad mådde psykiskt dåligt

Ragnarök brann ner till grunden och pizzerian i Gäddede förstördes.

Rättegången mot mannen som misstänks för de två mordbränderna har startat.

Annons

Mannen är i 25-årsåldern och misstänks för att startat den brand som totalförstörde restaurang Ragnarök i Brunflo i oktober. Han är också misstänkt för branden på en pizzeria i Gäddede i november.

Under två dagar beräknas rättegången att hålla på. Under den första dagen avhandlades branden i Gäddede, misstankarna om olaga hot, misshandel, skadegörelse, olaga intrång och våldsamt motstånd, som ska ha skett vid samma brottstillfälle.

Mannen ska under dagen ha vistats i samma hus som pizzerian. Under kvällen ska han tillsammans med en släkting ha druckit alkohol.

Händelserna därefter varken erkänner eller förnekar han eller i vissa fall minns han dem inte.

Vittnen till händelsen uppgav under rättegången att 25-åringen ska ha suttit i en bil utanför huset, tutat en lång stund samt försökt att ge sig i väg. Men mannens släkting ska ha försökt att stoppa honom, eftersom 25-åringen saknade körkort och bilen ägdes av en familjemedlem. 25-åringen misstänks då för att ha sparkat på bilen. Han ska sen krossat flera fönster på pizzerian.

Under rättegången framkom det uppgifter om att 25-åringen kastade en skottkärra mot en folksamling. Därefter, enligt vittnesuppgifter, gick 25-åringen in i pizzerian.

De boende i huset, vittnen till händelsen, berättade under rättegången att de kände en form av brandlukt en stund senare. Boende i fastigheten larmade de andra i huset och samtliga lämnade sina lägenheter. Branden släcktes av de boende själva.

25-åringen ska själv enligt vittnen ha gett sig av från platsen. Han hittades senare av polis i närheten av en fastighet.

25-åringens försvarsadvokat framhöll under rättegången att hans klient har mått psykiskt dåligt i längre perioder. Han ska också ha missbrukat droger i perioder för att må bättre. 25-åringen är i dag intagen på Rättspsyk i Sundsvall i väntan på dom.

Missankarna gällande branden på Ragnarök kommer att behandlas under fredagen.