Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal för grovt bedrägeri mot Östersundstidningar

I dag åtalas fyra personer för grovt bedrägeri mot Östersundstidningar och tre personer åtalas misstänkta för bedrägeri.

Härvan uppdagades i mars 2009 då medieprofilen Ralph Rentzsch hävdade på internet att en anställd säljare vid Östersundstidningar lurat företaget på pengar genom att erbjuda företagare luftfakturering.

Nu har åklagare Stig Andersson åtalat den huvudmisstänkte samt ytterligare sex personer, samtliga verksamma i Östersund.

Enligt åklagare har bedrägerierna gjorts möjliga genom att respektive företagare skickat en faktura till Östersundstidningar med referens till arbete som företagaren utfört för tidningsbolagets räkning. Huvudmannen har angetts som fakturamottagare, signerat den och sedan vidarebefordrat den för betalning. I flera fall har det funnits ett för högt belopp på fakturorna avseende arbetet som utförts.

Den misstänkte huvudmannen och ytterligare tre personer åtalas för grovt bedrägeri. Åklagaren bedömer deras gärningar som grova brott genom att de ingått i en sammanhållen brottsplan och att brotten skett kontinuerligt.

I åtalet radar åklagaren upp fakturadatum och felaktiga belopp som betalats ut. Den tidigaste felaktiga fakturan i underlaget är daterat april 2003. Den sista är daterad 2 mars 2009.

Bevisningen som åklagaren lutar sig mot handlar om muntliga förhör med de åtalade och vittnesförhör med andra anställda inom ÖT, samt hänvisningar till felaktiga fakturor och pengaöverföringar från företagarna till huvudmannen.

En av de företagare som åtalas för grovt bedrägeri har i förhör sagt att huvudmannen i vissa fall angett i procent hur stora påslaget på fakturorna ska vara.