Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Åt skogen att bara två röster fick avgöra”

Besvikelsen efter kärnkraftsbeslutet i torsdags är stor bland uranmotståndarna i Oviken.

– Mentalt ger det här prospekteringsbolagen vatten på sina kvarnar.

Det säger Diana Fernlund, ordförande i Föreningen nej till uran i Storsjöbygden. Föreningen startades för drygt ett år sedan, men grogrunden lades redan när de första idéerna om uranbrytning i Oviken med omnejd presenterades. Föreningen försöker aktivt arbeta för att sprida information och kunskap om uranbrytning och dess påverkan på miljön.

– Det går inte att väga de arbetstillfällen och inkomster som en gruva möjligen skulle ge mot konsekvenserna på miljön, tycker Diana Fernlund.

Diana Fernlund följde inte torsdagens riksdagsdebatt om att det i framtiden ska bli fritt fram att bygga ny kärnkraft i Sverige. Först när beslutet var fattat läste hon om resultatet på webben.

– Även om det inte var ett oväntat beslut, känns det verkligen som ett steg i fel riktning, säger Diana Fernlund.

– Det är åt skogen att det bara hängde på två ynka röster, fortsätter hon.

Diana Fernlund menar att den här typen av frågor inte borde få avgöras av endast majoriteten av politikerna, utan att beslutet ska vara enhälligt.

– Det mest naturliga vore ju om det krävdes 100 procent, säger hon.

Torsdagens beslut kommer att ha direkt betydelse för den lokala kampen mot planerna på uranbrytning i Ovikenområdet, tror Fernlund. Hon anser att riksdagen i och med sitt utslag ger mentala signaler till prospekteringsbolagen.

– Det här innebär att det inte blir lugn och ro här. Prospekteringsbolagen har fått vatten på sina kvarnar. Men trots beslutet om att det snart är tillåtet att bygga ny kärnkraft i Sverige ger Diana Fernlund och Föreningen nej till uran i Storsjöbygden inte upp.

– När den första chocken lagt sig är det bara att ta nya tag, säger Fernlund.