Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylvård leder till längre väntetider på hälsocentraler

Hälsocentralen i Åre uppges gå på knäna på grund av den stora belastningen från asylsökande.
Även i övriga länet är det påfrestningar – och det får konsekvenser.
– Rent konkret så kommer man att märka att det blir längre väntetider till vård på hälsocentraler, säger primärvårdschef Anna Granevärn.

Läs mer: Så många extra miljoner i statsbidrag får länet för asylmottagandet

Nyligen berättade Länstidningen om hur situationen på primärvården i Åre kommun blivit allt mer ansträngt. Att det på kort tid har kommit flera hundra asylsökande som har rätt till en hälsoundersökning. Något som med tolk tar tid och resurser.

Anna Granevärn är primärvårdschef i Region JH.

Hur är situationen på hälsocentralerna i länet?

– Det är ganska varierande. Åre har väldigt många asylsökande i sitt område. Men det finns ett väldigt stort behov av vård till asylsökande även i andra delar av länet.

Läs mer: Asyltrycket gör att Åre hälsocentral går på knäna

Anna Granevärn förklarar också att den vård som erbjuds de asylsökande och flyktingar blir en påfrestning för Region JH som redan brottas med ett prognosticerat underskott på 265 miljoner kronor.

– Vi får ersättningar från Migrationsverket men det täcker inte allt, säger hon.

Tidigare bedömningar från Region JH har varit att kostnadsersättningarna från Migrationsverket åtminstone vad gäller hälsoundersökningar har varit tillräckliga.

– Vi har ett ökat vårdbehov helt enkelt och har svårt att möta det behovet i dag.

Hur kommer det påverka den vanliga vården?

– Vi får prioritera de största medicinska behoven först. Rent konkret så kommer man att märka att det blir längre väntetider till vård på hälsocentraler, säger Anna Granevärn.

Regiondirektören Björn Eriksson höll på senaste regionfullmäktige den 20 oktober en dragning för de folkvalda om bland annat asylsituationen. Han konstaterade att hälsocentraler fick lite mer att göra. Men att:

– Läget är just nu under kontroll.

– Vi kommer att klara av det även om det kommer lite fler, avslutade han med.

Läs mer: Region JH går i stabsläge på grund av asyltrycket

Att jämföras med vad Alf Lerner, verksamhetschef i Åre, berättade för Länstidningen den 10 november:

– Staten behöver få veta att det inte går. De har sagt att kommunerna ska få extra medel för att klara ett ökat asyltryck men sjukvården behöver också mer resurser om vi ska klara det här.

På torsdagen meddelades att Region JH kommer få 29,3 miljoner kronor statsbidrag. Pengar som får användas fritt. Regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson (S) har indikerat att man ska ta in extra personal för vården av asylsökande och flyktingar.

– För oss är det extra viktigt att mottagandet blir bra och att många av de som kommer hit vill stanna kvar, säger Ann-Marie Johansson, enligt ett pressmeddelande från Region JH.

Fördjupning: Länstidningens bevakning av Region JH