Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande till Gäddede

Elva lägenheter i Gäddede fylls snart av asylsökande personer, en by som går från noll till 40 nya invånare på kort tid.

Tidigare har LT skrivit om att asylsökande är på väg till Gäddede. I dagarna har möbler fraktats dit som ska fylla de elva lägenheterna som ligger centralt i byn, och inom några veckor flyttar personer in. 40 sängplatser kommer att stå klara den här veckan.

– Men vi kommer inte att kunna fylla dem till 100 procent, säger Ulrika Nyberg som är biträdande enhetschef på Migrationsverket i Jämtland/Härjedalen.

Ulrika Nyberg förklarar att det handlar om personer som redan befunnit sig i Sverige under en tid, på andra förläggningar.

– Avtal med förläggningar går ut och då måste vi hitta nya boenden för de asylsökande, därför kommer det att bo personer där, säger hon.

I Gäddede finns ett missnöje över hur Strömsunds kommun har hanterat saken.

– Många tycker att de inte fått veta särskilt mycket om det här, annat än vad som står i tidningen, säger Bengt Olof Lyden som bor i Gäddede.

Anders Fabricius är integrationssamordnare i Strömsunds kommun.

– Vi lyckas aldrig nå fram till alla tillräckligt mycket, säger Anders Fabricius.

– Men vi har haft två informationsträffar i Gäddede, och informerat om det i olika medier.

Han menar att det inte går att ge information om hur de boende i Gäddede kommer att uppleva situationen när de asylsökande väl anlänt.

– Men det är något vi får ta senare, och vi kommer att ha fler träffar, säger Anders Fabricius.

För de asylsökande kan omställningen bli stor, åtminstone om man ser till det geografiska. I maj, förklarar Ulrika Nyberg, går avtalet med Frösö Camping ut och de som bor där kan bli aktuella för en lägenhet i Gäddede.

– Vi pratar med de asylsökande och har en dialog om att flytta, säger Ulrika Nyberg.

Hur gör ni för att de asylsökande ska få en så bra tillvaro som möjligt?

– Migrationsverket ska öppna ett kontor i Strömsund för att kunna vara nära Gäddede. De asylsökande ska få busskort för att kunna resa till kontoret och till Strömsund.

– Sedan har vi ett gemensamt ansvar. Migrationsverket, kommunen, frivilligorganisationer och enskilda individer måste samarbeta för att de här personerna ska ha det bra. Bra exempel på det är Ytterhogdal, Änge och Kaxås.

Ulrika Nyberg vittnar om frågvisa och fundersamma Gäddedebor på de informationsträffar som varit. Hon menar att de ändå varit positivt inställda.

När flyttar asylsökande in i lägenheterna?

– Det handlar om några veckors tid, avslutar Ulrika Nyberg.