Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astronautträningen fick Thomas på fötter

Det räckte med 40 minuter i veckan under åtta veckor för att stärka muskelstyrkan i benen med 51 procent.

Hemligheten: De är strokepatienter som tränat som astronauter.

De har haft två saker gemensamt. De är strokepatienter och de vill återfå styrkan och rörligheten i det ben som drabbats. Resultatet är häpnadsväckande.

Patienterna har nämligen förbättrat sin styrka och rörlighet med i genomsnitt hela 51 procent. Trots att de inte har tränat i mer än 40 minuter per vecka är. Patienter som tidigare har haft svårt att resa sig upp från en stol eller som knappt har hunnit ta ett steg på sex minuter kan numera röra sig snabbar och smidigare.

– Det har gett effekt både när det gäller styrkan i benen men också balansen och psyket, säger Thomas Kjellander, en av projektdeltagarna.

Han är en av de 13 deltagare som sedan februari ingått i ett världsunikt forskningsprojekt på rehabcentrum i Östersund. Projektet har gått ut på att låta patienterna två gånger i veckan, 20 minuter vardera, under åtta veckor träna det strokedrabbade benet i en likadan träningsmaskin som astronauter använder sig av. Maskinen fungerar som en jojo och är inte beroende av vikter för att man ska kunna träna, kraften man använder för att trycka pedalen framåt återanvänds när patienten måste bromsa pedalen när den ska tillbaka till utgångsläget.

På det här sättet har både kroppen och hjärnan fått arbeta vilket har fungerat helt perfekt för en strokepatient.

– Hela hjärnan får arbete, hela kedjan av fysiologiska processer har fått samverka för att få det att fungera, säger Peter Sojka, överläkare i rehabiliteringsmedicin vid Östersunds Rehabcentrum och projektledare.

Kostnaden för hela projektet har varit runt 400 000 kronor. Men huruvida landstinget kommer att kunna erbjuda den här formen av träning i framtiden är oklart.

– Det här ger resultat det ser vi. Men resurserna här dras det hela tiden ner på, säger Peter Sojka.