Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astrid skapar trygghet för nervösa vittnen

Många som kallas att vittna vid rättegångar vet inte om de vågar säga allt de vet, i rädsla för repressalier. Astrid Lovåg, vittnesstödjare, får ofta höra "måste jag säga ...".

Astrid Lovåg är samordnare för vittnesstöd på tingsrätten i Östersund och är också vittnesstödjare själv.

Också hon märker av att det blivit vanligare med övergrepp i rättssak.

– Ofta sker hoten i samband med ett annat brott. När det väl kommer till att det är dags för rättegång så brukar det vara lugnt, men jag förstår att många känner att de inte riktigt vågar säga allt, säger Astrid Lovåg.

Det hon säger när hon träffar ett vittne som känner sig osäker över att våga säga allt de vet är hennes svar:

– Säg det du vet.

Enligt hennes erfarenheter är det ofta unga som dabbas av övergrepp i rättssak.

– Det används internet och mobiltelefoner så mycket nu och det gör det så lätt att hota. Jag tror faktiskt inte att de tänker på att övergrepp i rättssak är ett brott, säger hon.

Astrid Lovåg tror att mörkertalet vad gäller övergrepp i rättssak är stort.

– När det till exempel handlar om upprepad misshandel och hot under en längre tid tror jag ofta det slutar med att målsägaren anmäler misshandeln och inte bryr sig om resten. Det är nog många övergrepp i rättssak som aldrig anmäls, säger hon.

Många vittnen har inte varit i en rättslig situation någon gång tidigare och det är naturligt att känna sig nervös och orolig när det blir dags för besöket på tingsrätten. Vittnesstödjarna finns för att avdramatisera den rättsliga processen. När ett vittne kommer till tingsrätten finns Astrid Lovåg eller någon av de andra sju vittnesstödjarna där. Vittnesstödjarna har ett eget rum så att de kan erbjuda samtal i avskildhet från de tilltalade, anhöriga och vänner som är på plats vid rättegången.

– Många ser ängsliga ut när de kommer hit. Vi berättar om hur det går till i rättssalen, presenterar åklagaren för den målsägande och försöker avdramatisera det hela. Vi lägger oss inte i varför de är här eller vad anledningen till rättegången är. När de sedan blir dags för rättegången ser de mycket mer avslappnade ut, säger Astrid Lovåg.

– När allt är klart är det många som kommer fram och säger "det här var ju inte så farligt".