Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astrid-priset till Pija Lindenbaum

Annons


Lill-Zlatan, Gittan och Åkes skapare får årets Astrid Lindgren-pris. Pija Lindenbaum har en lång rad bilderböcker bakom sig, och dessutom en hel del priser i bagaget.

-En del människor är inte så beroende av beröm, men jag är det. Det är oerhört viktig att få bekräftelse på olika sätt och jag tvivlar så ofta på om det jag gör håller måttet.

Det lite mindre Astrid Lindgren-priset, jämfört med det internationella Alma-priset, delades ut på fredagen, Astrid Lindgrens födelsedag. Det är förlaget Rabén & Sjögren som står bakom priset på 50 000 kronor.

-Jag kunde jag inte tänka mig att jag skulle bli en sådan som får ta emot priser för det jag gör, sade Pija Lindenbaum leende när hon tog emot priset.

Astrid Lindgrens betydelse tvekar hon inte om - hela barnlitteraturen hade sett annorlunda ut utan Astrid och hennes huvudpersoner. Men Pippi Långstrump kan fortfarande vara svår att förstå sig på.

-Jag önskar att jag skrev om ett barn som Pippi Långstrump. Jag har försökt, men i stället blir det samma barn varje gång. En eftertänksam och melankolisk unge som står bredvid och tittar på. Som inte skrattar, ler eller springer omkring. Ett sådant barn som gör oss vuxna nervösa. Jag är nog en sådan slags vuxen.

Pija Lindenbaum har tidigare bland annat fått Augustpriset för boken "Gittan och gråvargarna" och Heffaklumpen för "Else-Marie och småpapporna".

Mer läsning

Annons