Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assur ger sin bild av miljön

/
  • Jens Assur blev på 1990-talet känd som pressfotograf men har också regisserat spelfilm, illustrerat bokprojekt och verkat som konstnärlig och politisk fotograf.
Foto: Anders Wiklund/Scanpix
  • Bilder från den första boken i Jens Assurs projekt ”Hunger”: Lägenheter i Bombay, Indien...  och lyxaffären Prada Flagship Store, Tokyo, Japan.  Foto: Jens Assur

Fotografen Jens Assurs nya projekt är att rädda jorden.

Med fotoprojektet "Hunger" utreder han hur människorna samtidigt ska kunna konsumera mindre - och mer.

Annons

"Hunger" är en serie på fem fotoböcker som ska skickas ut till 1 000 svenska opinionsbildare under våren. Den första handlar om människan som stadsbo och har bilder från stora städer som Los Angeles, Bombay och Sao Paolo.
Jens Assur har en huvudfråga för sitt projekt:
– Hur ska vi få miljön som är i gungning att liera med ekonomin som är i gungning? Vi uppmanas att konsumera mindre för miljöns skull och mer för ekonomins skull. Hur ska man få den ekvationen att gå ihop? Vart är vi på väg kort- och långsiktigt, lokalt och globalt?
Hunger som girighet
Jens Assur vill med titeln på projektet vända på begreppet hunger:
– Det betyder inte nödvändigtvis att människor svälter utan att de vill äta mer, köra en större bil, bo i en större lägenhet. Girighet. Men det kan också vara något positivt: hunger efter utveckling, kunskap, förändring.
När den femte boken skickats ut, i slutet av maj, kan allmänheten köpa dem. Då börjar också en utställning på Kulturhuset i Stockholm, en utställning som pågår till efter valet.
"Hunger" har genomförts i samarbete med och finansierats av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, men Assur betonar att det inte handlar om något lobbyprojekt:
– Jag har stått helt fri från LRF. Det var jag som sökte upp dem eftersom jag behövde en partner och finansiär. De passade bra eftersom LRF:s medlemmar dels riskerar att drabbas hårt av klimatförändringarna, dels sitter inne med många lösningar eftersom de lever med skogen och marken.
Ny anda
Har då Jens Assur under projektets gång hittat ett svar på frågan hur vi både ska kunna konsumera mer och mindre?
– Ja, det har jag gjort. Det är dags för en ny ekonomisk tidsanda. Jag är oerhört kritisk till dagens bulimiska konsumtion där vi konsumerar, kastar och konsumerar igen. Jag vill se konsumtion som är medveten och där man konsumerar saker som går att förvalta, ta hand om, laga och utveckla.
Det som förenar de fem böckerna i "Hunger"-serien är, säger Assur, att de har fokus på vad den enskilda individen kan göra och hur han och hon lever sina liv.
– Dagens miljödebatt går ut på att säga "Någon måste göra något för att rädda isbjörnarna och regnskogen". Jag vill titta på det vi alla kan göra. Det vi alla har gemensamt är att vi äter, så bok två kommer att handla om matens betydelse för samhället.
– Mat har blivit vår tids pornografi. det kommer en kokbok om dagen i Sverige och vi matas med matlagningsprogram i tv. Men i slutändan är mat energi. Och frågan blir då så klart: hur ska maten räcka till alla? Här har vi ett tydligt ansvar att göra medvetna val när vi fyller våra matkassar.
Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons