Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asplund: "Vi är inte veliga"

Centern avstod från att rösta om tomtförsäljningen av en framtida handelstomt i Lillänge. Valtaktik eller obeslutsamt?

Annons

Centern sade i onsdags varken ja eller nej i frågan om att sälja tomten vid Mosippans förskola och betongstationen i Lillänge.

Frågan är om det är ren velighet från partiets sida.

– Vi är inte veliga. Om inget exceptionellt händer kommer vi att säga nej till de där tomterna vid nästa fullmäktigesammanträde, säger kommunalrådet Carina Asplund (C).

Det var centern som begärde återremiss i frågan vid förra fullmäktigesammanträdet efter kraftiga rektioner från framför allt cityhandlarna i Östersund. 5600 namn lämnades in som protest till politikerna.

Så sent som i måndags presenterades en ekonomisk rapport som pekar på att cityhandlarna kommer att förlora stora pengar om ett nytt handelsområde öppnas i Lillänge – åtminstone till att börja med.

– De räknar med 300 miljoner kronor i intäkter till handeln i Lillänge. 110 miljoner kommer från cityhandeln. Men det är ett övergående problem. Det ska ta fyra år innan cityhandeln återhämtar sig, säger Asplund.

Och det är här hon och centern anser att satsning och utveckling av handeln i första hand ska ske i city.

– Det är viktigt att handeln i Östersund sker i både centrum och Lillänge. Om vi inte har kommit i gång med utvecklingen är det klokast att göra halt i Lillänge för att låta cityhandeln komma ikapp.

– Handelspolicyn säger att vi ska jobba med centrum och Lillänge samtidigt och om den ena halkar efter, tycker jag att vi ska göra halt och lägga fokus på centrumhandeln.