Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsling smet från uranbeslut - åkte på turismmässa i stället

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) valde att åka på den nationella turistmässan i Göteborg i stället för att rösta om den för länet så viktiga frågan om uranprospektering.

Han lät sig helt enkelt kvittas ut från voteringen.

– Jag hade inget alternativ att rösta på, säger han. Det fanns två förslag från utskottet men inget av dem kunde jag ställa upp på de överensstämde inte med min uppfattning.

– När det gäller majoriteten i utskottet har de i mångt och mycket tagit hänsyn till intensionen i motionen och så tillvida är det en halv seger. De trycker bland annat på att regeringen ska följa frågan och återkomma om de anser att det behövs, om det lokala och regionala inflytandet är för litet och att markägarnas ställning är för svag.

Eftersom det blev avslag på motionen kände inte Per Åsling att han kunde rösta på ett sådant alternativ och han var inte beredd att rösta mot sin egen motion.

– Bergsstaten säger att det inte går att hantera prospektering på det sätt som oppositionen formulerat sig i sin reservation. Det skulle exempelvis bli uppenbara problem att fortsätta borra efter guld i Rätan-Ytterhogdalsområdet och en sådan politik kan jag inte heller backa upp.

I debatten säger han att det även framkom att detta är för viktiga frågor att avgöras lokalt, men för honom är det en garanti att det inte blir någon uranbrytning med det kommunala vetot. Men han tycker det är otillräckligt, vetot borde gälla även uranprospektering. Det var därför han skrev motionen.

– Kärnkraften är en dålig produktionskälla den ska väck och har vi ingen kärnkraft behöver vi ingen uran, och uranet ska inte brytas. Där var jag väldigt tydligt i riksdagsdebatten, jag kände ett stort behov av att markera var Centerpartiet och jag står i den frågan.

– Som jag ser det kan det aldrig bli uranbrytning i Jämtland. Jag gjorde det enda som var möjligt...

I stället hävdar Per Åsling att han gjorde nytta för länet på annat håll.

– Jag har haft en ordentlig genomgång med Yvonne Lövbrant i Dorotea som driver Borgafjäll. Tanken är att bygga en väg från Borgafjäll till Frostviken. Det är två mil och det skulle innebära att man band ihop Frostviken med Borgafjäll och det området. Det skulle kunna blir ett helt annat turistiskt intresse på hela området även i Frostviken.

– Där är Tillväxtverkets generaldirektör med på banan. Det är väl lite typiskt för hur jag försöker jobba för att skapa resultat och utveckling för länet, säger han.