Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsling lånade gratisbil av BMW - kan vara ett mutbrott

Riksdagsledamot Per Åsling (C) lät biltillverkaren BMW bjuda honom på en exklusiv vätgasbil under hösten 2008. Samma förmån som starkt kritiserade moderaten Sofia Arkelsten har tagit emot.

Annons

Moderaternas nytillträdda partisekreterare Sofia Arkelsten har de senaste dagarna fått utstå hård kritik för att hon i sin roll som riksdagsledamot låtit sig bjudas på utlandsresor av internationella bolag. Hon kritiseras också för att hon låtit biltillverkaren BMW låna ut en exklusiv miljöbil till henne.

Men Sofia Arkelsten är inte ensam. Länets centerpartistiske riksdagsledamot Per Åsling från Trångsviken har även han låtit BMW låna honom den exklusiva vätgasbilen Hydrogen 7. Under ett antal dagar i september 2008 gled han runt i bilen utan att behöva betala ett öre. BMW hade då en kampanj där 100 kändisar och opinionsbildare över hela världen fick låna Hydrogen 7. Fem av bilarna hamnade i Sverige och en av dem alltså i Trångsviken.

Överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption har sagt att han ska titta på Sofia Arkelstens olika förmåner för att bedöma om en förundersökning om mutbrott bör inledas.

Även Per Åslings billån kan vara ett mutbrott. Pensionerade hovrättslagmannen Thorsten Cars anser att ett billån av den här typen kan ligga inom ramen för vad som är olagligt.

– Lånar man en bil på det här sättet i flera dagar så finns det ju en risk för att man trampar över den lagliga gränsen, säger han.

Thorsten Cars har även suttit som ordförande för Institutet mot mutor. Han anser att riksdagsledamöter måste vara extra försiktiga så att de inte hamnar i beroendeställning gentemot privata intressen.

– Riksdagsledamot är ju ett av de viktigaste uppdrag man kan ha och där ska i princip ingen misstanke kunna råda. Därför borde de vara väldigt försiktiga i sådana här lägen, anser Thorsten Cars.

Han säger att det bara är en domstol som kan avgöra om Per Åsling har gått över gränsen när han lånade BMW:n. Det handlar då bland annat om vilka uppdrag Åsling hade som riksdagsledamot och om värdet på den gåva han tog emot.

När det handlar om värdet finns inga vägledande rättsfall.

– I rättspraxis kan man inte hitta någon vägledning var värdegränsen går. Var det blir åtal och var det blir fällande dom, säger Thorsten Cars.

LT har sökt Per Åsling för en kommentar men utan att lyckas.