Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsling föreslår ökad satsning på grusvägar i glesbygd

Riksdagsledamot Per Åsling (C) har lämnat in två motioner till riksdagen som rör förbättrad infrastruktur.

Per Åsling föreslår i motionen "Gruspaket och förändring av regionala anslag" att Trafikverket ska avsätta 10 miljarder kronor till grundförstärkning och bättre beläggning av grusvägar, ett så kallat grusvägspaket.

"Andelen grusvägar med dålig bärighet inom skogslänen är stor i nationell jämförelse, vilket skapar problem för basnäringarna, skog, turism och jordbruk" skriver han bland annat.

Per Åsling anser också att den nuvarande fördelningen av de regionala anslagen slår fel eftersom de fördelas utifrån länets befolkning och ger som exempel att Blekinge län får 487 miljoner medan Jämtland 477 miljoner.

"Blekinge har 165 mil "länsvägar och Jämtlands län 604 mil". Det i sin tur innebär enligt Per Åsling en väldigt stor skillnad i vägbelastning mellan de två länen.

I den andra motionen anser Åsling att de 600 miljarder som ska investeras i infrastrukturen enligt Trafikverkets transportplan 2014-2025 inte kommer att räcka. Han föreslår att Trafikverket också ska arbeta med OPS-finansiering, offentlig-privat -samverkan i tätbefolkade områden. "Det kan röra sig om en järnväg, en hamn eller en motorvägssträcka" där exempelvis en pensionsfond kan gå in och investera. På så sätt anser Per Åsling att det skulle gå fortare att investera utan att statens finanser äventyras.