Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsling får stöd av partikamrater

I torsdags röstade länets riksdagsledamot Per Åsling (C) för ny kärnkraft i Sverige. Många har kritiserat Centerpartiets nya linje i frågan men Per Åsling får också stöd från flera tunga partikamrater i länet.

Vid folkomröstningen 1980 fanns inte en tanke på att bygga ny kärnkraft i Sverige. Den gången skulle svenska folket ta ställning hur kärnkraften skulle avvecklas och hade att välja mellan tre olika alternativ. Men efter ett historiskt beslut i riksdagen i torsdags är resultatet från folkomröstningen definitivt utraderat. En majoritet av riksdagsledamöterna röstade för möjligheten att bygga ny kärnkraft i Sverige.

En stor del av den åtta timmar långa debatten handlade om att Centerpartiet ändrat linje när det gäller kärnkraften. Från att tidigare ha varit ett av de partier som tydligast tagit ställning mot ny kärnkraft till ett parti som nu vill tillåta att nya reaktorer ersätter gamla i Sverige. Samtliga Centerpartister utom två röstade enligt partiets linje. En av de som röstade ja till ny kärnkraft var länets länets Per Åsling. En röst som vissa partivänner i Jämtland har svårt att acceptera.

Maria Söderberg (C), kommunalråd i Krokom, vill egentligen inte kommentera Per Åslings röst men vänder sig mot beslutet att bygga ny kärnkraft i Sverige. På frågan om hon anser att Per Åsling och de andra Centerpartisterna i riksdagen har svikit blir det en lång paus.

– Ja, visst känner jag en sorg över detta. Samtidigt måste vi komma framåt i de alternativa energierna och Svens Bergströms motion stärkte detta otroligt mycket, säger Maria Söderberg.

Håkan Larsson (C), före detta riksdagsledamot från länet, är också kritiskt till själva beslutet men vill inte gå så långt att han kritiserar Per Åslings sätt att rösta.

– Jag har ingen riktigt uppfattning om det. Han får göra sitt ställningstagande. Men jag skulle ha väldigt svårt att tro att jag hade röstat i den riktningen om jag suttit i riksdagen i dag.

Men Per Åsling får också ett starkt stöd från partikamrater i länet. Opositionsrådet i Östersund, Carina Zetterström (C), anser att han gjort helt rätt.

– Jag tycker att det var ett bra beslut. Det här visar att alliansregeringen antar en ansvarsfull energipolitik. Som läget är nu så är vi beroende av den kärnkraft vi har.

Även Per Söderberg (C), före detta kommunalråd och opositionsråd i Östersunds kommun, anser att Åsling inte hade kunnat rösta på något annat sätt.

– Jag har förståelse för Per Åslings röst. Jag tycker att han gjort en korrekt bedömning efter de förutsättningar som finns i dag och eftersom alternativet hade varit sämre. Man måste på något sätt se till att trygga energiförsörjningen de närmaste 15-20 åren.