Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsling – en flitig talare

Centerpartiet är inte nöjd med de satsningar som gjorts i Landsbygdsprogrammet.

– Men det hade blivit ännu sämre utan Centern i regeringen, hävdar riksdagsledamoten Per Åsling.

Han anser även att statsminister Fredrik Reinfeldt "schabblat bort" 500 miljoner i programmet.

– Jag markerade tydligt att vi inte var nöjda utan ville att de 500 miljonerna skulle återföras. Nu blev det inte så.

Landsbygd och glesbygd engagerar Per Åsling och han är också den riksdagsledamot på Jämtlandsbänken som har mest tid i talarstolen under 2012/2013.

Han har pratat totalt 150 minuter jämfört med Marie Nordén, S, som ligger på 87 minuter, Saila Quicklund, M, på 42 minuter och Gunnar Sandberg, S, med 27,5 minuter.

– Jag har en roll i partiet som gör att jag tar ett antal debatter. Jag försöker även koppla ihop regional utvecklingspolitik med en positiv samhällsutveckling och en positiv utveckling av statsfinanserna. Dessutom pratar jag om vikten av att Jämtland och skogslänen har en god ekonomisk utveckling, det tar lite tid i talarstolen.

Men hur kan då du och Centerpartiet acceptera att en miljard extra i skatteutjämning går till rika Stockholmskommuner, som Lidingö och Danderyd, och glesbygden får betala?

– Så är det inte, miljarden tas ur statskassan. I stället för att staten i dag skjuter till 52 miljarder får de 53. De rika kommunerna är förlorare i förändringen av skatteutjämningssystemet. För oss har det varit viktigt att kommuner som Berg och övriga landsbygdskommuner får en rättvis fördelning utifrån kostnadsutjämningen.

Men han poängterar att det var en politisk enighet i den parlamentariska utredningen kring förändringarna. Trots att det finns vinnare och förlorare anser han, totalt sett, att landsbygdskommunerna är vinnarna.

När jag frågar om de kommer att ställa sig bakom bland annat Moderaternas förslag om att förstatliga sjukvården så blixtrar det till.

– Förstatligande av sjukvården står inte på Centerpartiets agenda, slår han fast och lovar att finnas på plats i riksdagen och trycka på nej-knappen om det blir en omröstning.

Sprickan mellan Saila Quicklund, M, och dig på Jämtlandsbänken, hur yttrar den sig?

– Vi har olika uppfattningar om synen på hur decentralisering, makt och pengar ska tryckas ut i landet. C och M är två olika partier och jag driver en Centerpolitik som jag vet skapar en långsiktig och hållbar utveckling. Här finns en stor skillnad i den ideologiska hållningen mellan C och M, även om det inte märks så mycket i regeringssamarbetet som bygger på kompromisser.

Har ni förlorat på samarbetet i regeringen?

– Vi hade kunnat välja att stå utanför men då hade vi inte haft någon möjlighet att påverka heller. Vi har kunnat göra skillnad. Men vi är inte nöjda med den urbanisering som sker i landet som är en följd av många års brister i politiken. Vi vill så mycket mer.

Opinionssiffrorna är ingen munter läsning för partiet, men Per Åsling tror att de kommer att vara ett av rikspartierna även fortsättningsvis. I Jämtlands län har också C en stark ställning.

Även i detta val kommer Håkan Larsson att utmana Per Åsling om en plats i riksdagen.