Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsling: "Det blir en förändring"

Han är veteranen bland länets riksdagsledamöter. Per Åsling (C) går in på sin tredje mandatperiod – nu i opposition.
– Det blir en förändring i arbetssätt, säger han.

Per Åsling har suttit i riksdagen under de åtta år som Alliansen har varit i majoritet. Nu blir det regeringsskifte, och ett nytt sätt att arbeta för riksdagsmannen från Trångsviken.

– Tidigare har det varit mycket mot regeringskansliet och möjligheten att påverka. Nu flyttas det till riksdagen. Det är bara att gilla läget. För mig blir det fortsatt fokus på Jämtlands län, säger Per Åsling.

De viktigaste frågorna för honom under den kommande mandatperioden är en förändring av skattesystemet som ska ge lokal återbäring på vind- och vattenkraft, infrastruktur och den gröna omställningen.

– De är viktigt att skogen blir basen för nästa generations bränsle, säger Per Åsling.

Centerpartisten har vid några tillfällen under tidigare mandatperioder riktat kritik mot den egna alliansens politik när det har gällt bland annat infrastruktur.

– Jag säger alltid samma sak i Jämtland och i Stockholm. Finns det behov kritiserar jag också regeringen. Det är lätt att vara Centerpartist, vår politik går ut på att utveckla hela landet. Vi vill att hela landet ska leva, säger Per Åsling.

Är du stolt över det du gjort under dina åtta år i riksdagen?

– Jag brukar aldrig säga att jag är stolt när jag pratar om mitt arbete i regeringskansliet. Jag känner att jag har gjort nytta. Jag vill alltid göra mer, vill man inte det ska man inte sitta i Sveriges riksdag.

Tror du att länsborna tycker att du har gjort nytta?

– Jag tror att de här märkt att jag har drivit på mycket och att det är därför jag har fått nytt förtroende. Det känns väldigt inspirerande och tacksamt att få fortsätta jobba för länets utveckling. Det ska bli lättare att bo och verka i Jämtlands län.

Per Åsling välkomnar att riksdagen har fått två nya ledamöter från länet i socialdemokraterna Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olsson.

– Det tycker jag är roligt. Det skapar nya möjligheter. Som ålderman på jämtlandsbänken kommer jag ta initiativ till att vi sätter oss ner och pratar när det är frågor som kan gynna länet. Det skapar större tyngd.