Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Askgravplats den senaste formen av gravsättning

Nu finns det minneslund, askgravlund och den nyligen invigda askgravplatsen vid Lits kyrka.

Minneslunden är en anonym gravplats till skillnad från askgravlunden som i församlingen har två stora minnesstenar med plats för en namnplatta över den avlidna.

På en askgravplats gravsätts askan i jorden och graven märks ut med namn på den avlidne. Namnet på den avlidne graveras in på en bronsskylt som fästs på en skiffersten.

Till skillnad från gravsättning i minneslunden får anhöriga delta vid gravsättningen. Aska eller urna grävs ner vid respektive gravplats.

Askgravplatsen är en relativt ny form av gravsättning och därför finns askgravplats inte på alla kyrkogårdar. I takt med att anhöriga efterfrågar askgravplatser blir det mer och mer utbrett.

Vi människor är olika och så även när det gäller önskemål om gravsättningar.

Askgravplatsen gör platsen mer personlig, då själva platsen där askan gravsätts är utmärkt. Gemensamt för minneslund, askgravlund samt askgravplats är att skötsel ombesörjs av kyrkogårdsförvaltningen.

Tidigare kyrkogårdschefen Kenneth Lindström berättar ingående om allt arbete med att få alla detaljer runt själva gravplatsen på plats. Bara det att cirka 150 kubikmeter fyllnadsmaterial samt 100 kubikmeter matjord fraktats till platsen. Två granitbänkar har, som LT tidigare berättat, skapats med inskriptioner av Treälvskolans yngsta elever som är placerade på askgravplatsen.

I Lits askgravplats finns det plats för fyra askor i en och samma grav. Därav fungerar det utmärkt att ha en familjegrav på askgravplatsen. Graven reserveras för den avlidne i 25 år efter att gravsättning ägt rum. För att i framtiden avgöra vilka som får gravsättas på gravplatsen behöver dödsboet efter den avlidne utse en gravrättsinnehavare.

All skötsel av gravplatsen tas om hand av kyrkogårdsförvaltningen och kostnaden täcks av den obligatoriska begravningsavgiften. Namnskylten graveras till en kostnad med födelse- och dödsdatum på den avlidne.

Lindström berättar också att alla tankar som kyrkogårdspersonalen har omkring denna vackra plats ner mot Indalsälvens strand inte är förverkligade. I framtiden kommer det att lanseras både träd och rabatter. En sak är klar och det är att Lits kyrkogård är mycket fin, kanske den mest välskötta och noggrant präglad av vördnad och aktning. Bara exemplet med sommarens kantskurna spikraka grusgångar är så fina. De fyra återvinningsstationerna med tak över kärlen har också bidragit till en varm och ren känsla varje gång graven besöks. Kyrkogårdspersonalens alla handlingar har varit och är nu än mer berömvärd!

Sture Björk

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel