Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ask kritiserar kriminalvården

Regeringens oberoende revision av kriminalvårdens nota för nya fängelser är klar.

Bland annat har hyresavtal ingåtts utan regeringens godkännande.

Annons

– Det här väcker en del frågor, säger justitieminister Beatrice Ask (m).
Utbyggnaden av nya fängelse- och häktesplatser har blivit dyrare än planerat och kriminalvården har kräver mer pengar av regeringen för att kunna fullfölja sina byggprojekt. För att undersöka vart pengarna tagit vägen lät Ask i höstas en revisionsfirma göra en granskning. Den är nu klar.
Inte följt reglerna
Allvarligast är, enligt Ask, att kriminalvården ingått två långsiktiga hyresavtal utan regeringens godkännande. Det ena berör ett nytt häkte i Helsingborg. Om hyresavtalet skulle sägas upp så riskerar staten att få betala en ersättning till och med år 2036 på 53 miljoner kronor per år.
– Jag är inte alls glad över att de inte följt regelverket, säger Ask
Kriminalvården är den myndighet som fått mest nya pengar av regeringen de senaste åren, ändå hotas nu nya fängelser, häkten och ombyggnader som planerats. Revisionsrapporten konstaterar dock att när det gäller större projekt så har inga ”onormala” kostnader hittats, även om bedömningsunderlaget har varit bristfälligt. Revisionsfirman uppger också att det är svårt att bedöma hur effektiv kriminalvården har varit när det gäller att skaffa nya lokaler, men tycker att man varit dålig på att ta lärdom av tidigare projekt.
I fler fall har projekteringen blivit dyr redan innan ett preliminärt hyresavtal presenterats. Bara projekteringen av anstalter i Östersund och Haparanda har kostat 250 miljoner kronor, till exempel för el- och vvs-konsulter och arkitekter. Det är nu oklart vad som händer med de och andra utbyggnadsplaner.
Inga mer pengar
Några extra pengar blir det inte under 2010, uppger Ask.
– Man har bestämt projekt väldigt lång innan man haft full finansiering för utbyggnad, säger hon.
Kriminalvårdens chef Lars Nyhlén tycker att revisionsrapporten ger honom stöd.
– På ställe efter ställe pekar den på att det vi gör är normalt för branschen, säger han.
Nyhlén medger dock att när det gäller hyresavtalet i Helsingborg så begicks ett formellt fel, men det var nödvändigt för att rädda bygget eftersom grävskoporna redan stod och väntade. Han uppger också att om regeringen inte skjuter till mer pengar så blir det inga nya anstalter i Östersund och Haparanda.

Mer läsning

Annons