Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ask förstår konsekvenserna av häktesnedläggning

I går uppvaktades justitieminister Beatrice Ask (M) av en delegation från länet som jobbar för att rädda häktet i Östersund från nedläggning.

Delegationens argument för att häktet i Östersund måste finnas kvar är bland annat att en nedläggning medför merkostnader, att behovet av häktesplatser är akut och att en nedläggning leder till allvarliga brister i rättsäkerheten.

Landshövding Britt Bohlin är en av dem som träffade justitieministern under den halvtimme som stod till förfogande. Landshövdingen är positiv vad som kommit ut av mötet.

– Det kändes inte riktigt som vi behövde övertyga justitieministern om våra argument. Det är hennes eget län det handlar om och hon minns mycket väl hur resonemanget gick förra gången häktet lades ned, säger Britt Bohlin.

Också länspolismästare Stephen Jerand är nöjd med mötet och har uppfattningen att Beatrice Ask är insatt i de konsekvenser en avveckling innebär.

– Det var ett bra möte. Justitieministern är väl insatt och djupt bekymrad över situationen. Hon meddelande att hon ska till Östersund i ett annat ärende 21 april och att hon i samband med det kommer att besöka häktet, då får vi ännu ett tillfälle att prata, säger Stephen Jerand.

Men Beatrice Ask lovade inget.

– Jag visste att vi inte skulle få ett besked vid mötet. Det pågår budgetdiskussioner just nu och häktesfrågan är inte minst en ekonomisk fråga, säger Britt Bohlin.

Men vid Ask besök om två veckor hoppas Britt Bohlin på att justitieministern kan ha ett besked med sig, ett positivt sådant.

– Det är bara att hoppas att vår träff gjort avtryck, säger Stephen Jerand.

LT har försökt få en kommentar av Beatrice Ask men utan framgång.