Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsikterna om dödsorsaken går isär

Under den tredje dagen av mordrättegången var det fokus på det medicinska. Bland andra läkaren som skickades ut när hyresvärden hittats död i sin bostad samt rättsläkaren som senare genomförde den rättsmediciniska obduktionen, hördes i tingsrätten.

Rättsläkaren anser att mannens död orsakats av grepp mot halsen eller ett rep runt halsen.

Annons

När den äldre mannen hittades död av en anhörig tillkallades läkare, en allmänläkare som hade jouren den aktuella dagen.

– Mannen låg på golvet när jag kom dit. Det var en omkullfallen lampa bredvid. Han höll telefonen i en hand. Min tanke var att det skett något akut dramatiskt, som till exempel en hjärtinfarkt, säger läkaren.

Han såg inga strypmärken eller tecken på yttre våld.

– Men jag ville diskutera det med polisen för jag tyckte att det såg dramatiskt ut, säger läkaren. Jag pratade med vakthavande befäl men han tyckte inte det fanns skäl för en rättsmedicinsk undersökning, och det är polisen som fattar sådana beslut, säger läkaren.

– Tänkte du att det kunde ligga ett brott bakom, undrar 21-åringens advokat Bo Victor.

– Nej. Några sådana observationer såg inte jag. Jag tänkte att döden var dramatiskt medicinskt påkommen eller att han fått någon främmande kropp i halsen och kvävts, säger läkaren.

Också Susan Sprongoe-Jakobsen, överläkare vid Rättsmedicinalverket i Umeå, som gjorde den rättsmedicinska obduktionen hördes på onsdagen.

Hon berättar i telefonförhör att hon inte hittat några tecken på att den äldre mannen skulle kunna ha avlidit av andra orsaker än våld mot halsen, genom ett grepp mot halsen eller med ett rep.

Men 21-åringens advokat Bo Victor ifrågasätter hur mannen har kunnat bli strypt utan att det gick att se några yttre skador på hans hals.

– Han har inre skador på halsen och det behöver inte synas yttre skador, säger Susan Sprongoe-Jakobsen.

Hon hänvisar också till små blödningar mannen hade på ögonlocken och på ögonvitorna men det är svårt att se för en person som inte vet vad de ska titta efter, enligt hennes erfarenheter.

– Har du hittat något annat som hade kunnat leda till döden, frågar åklagare Lillemor Ersberg.

– Nej. Jag hittade tecken på åderförkalkning men det var inget han kan ha dött av, säger Susan Sprongoe-Jakobsen.

På eftermiddagen kallade också försvaret ett vittne, en specialistläkare i klinisk patologi, som hördes över telefon. Läkaren blev ombedd av allmänläkaren att göra en klinisk obduktion för att fastställa dödsorsaken.

Läkaren berättar att han hittat åderförkalkning i hjärtats kranskärl och förändringar i kamrar när han undersökte kroppen.

– Fanns förändringar i hans hjärta som kunde vara så pass stora att det i sig kunde ha orsakat rubbningar i hjärtrytmen och infarkt, frågar Bo Victor.

– Ja absolut, säger specialistläkaren.

Bo Victor undrar också om rädsla eller en stressig situation kan utlösa något sådant.

– Det kan ha betydelse, säger specialistläkaren.

– Skulle man kunna leva med de här förändringarna på hjärta och kärl, undrar Lillemor Ersberg.

– Det kan löpa under många år utan förändringar och man kan inte veta när döden inträffar, säger specialistläkaren.