Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asbest stoppade bygget av förskola

Asbest är ett stort problem för byggnadsarbetarna.

Förra veckan inleddes bygget av förskolan på Solliden i Östersund.

Ett arbete som fick avbrytas på grund av asbest.

Detta trots att Östersunds kommun innan byggstart gjorde en riskinventering och trodde allt var ok.

Förra veckan startade ombyggnationen av Solliden där korttidsboenden ska bli en förskola i området.

Trångsvikens bygg med Robert Aspeheim som platschef körde igång arbetet, som ska vara klart den 20 juni 2011, men de hann knappt börja förrän de upptäckte asbest i VVS-isoleringen i källaren.

– Det var en av Byggnads medlemmar som upptäckte asbesten och larmade, säger Byggnads ombudsman Kjell Carlsson. De lade genast ner arbetet och anmälde till en saneringsfirma som tog prover.

– Nu är det inte farligt annat än när dammet frigörs, säger Robert Aspeheim. Men kommunen har inte planerat för detta som kostar både tid och pengar.

I går var saneringsfirman Synops på plats för att börja måla in rören för att binda dammet så det går att sanera. Därefter ska nya rör dras till den förskolan.

Att det förekommer titt som tätt att det blir problem med asbest vid främst renoveringsarbeten är kanske inte så konstigt. Men det gäller att veta hur materialet ska hanteras så det inte blir bekymmer för arbetarna.

– Nu har Östersunds kommun anlitat ett företag som gjort analysen och klart är att de har gjort ett dåligt jobb, de har tittat på fel ställen, säger Robert Aspeheim vidare. I hela källaren finns det asbest. Eftersom det ska rivas mycket där är asbesten ett stort hinder i det arbetet.

Kjell Carlsson pratar om ventilationskillar som dött alldeles för tidigt i lungcancer efter att ha arbetat med asbest, även om det inte är bevisat så har han en magkänsla att det är orsaken.

– Nu vet vi om att det här finns, säger Lars Jonsson som är en av dem som skulle riva VVS-rören i källaren, vi har vår egen hälsa att tänka på. Vi har gjort allt enligt regelboken när vi stoppat arbetet.

Nu blir det full skyddsutrustning på för saneringsarbetarna.

Och Östersunds kommun har varit tydlig med att de inte ska bryta mot några regler.

I går gjorde Byggnads en aktionsdag över hela landet för att peka på att asbest fortfarande är ett stort problem för byggnadsarbetarna i hela landet.

– Ett vanligt problem med asbest är byggnadsarbetare som åker till och från jobbet i arbetskläder. Har de arbetat med asbestsanering är det naturligtvis inte lämpligt då asbest sitter i kläderna och sprider sig via exempelvis säten i bilar och bussar, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads förbundskontor i ett pressmeddelande.

– Eftersom det är krångligt och dyrt för byggherrar att sanera asbest är det inte ovanligt att de använder sig av utländsk arbetskraft för dessa arbeten. De utför saneringen under helger, när ingen kan kontrollera hur arbetet genomförs.

I Sverige beräknas mer än 400 000 ton asbest vara inbyggd i byggnader så det är viktigt att det finns en kontroll annars riskeras fler cancerfall och förstörda liv.