Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsarna räddar SM igen

Värmen fäller skid-SM i Hudiksvall i år igen. Och precis som 2012 tar Åsarna över. Femmilen och damernas tremil, teamsprinten plus en juniorcup avgörs i Åsarna 20-23 mars.

Annons

– Paradoxalt nog har vi snö men kan inte få ut den från våra upplag. Värmen sätter stopp. Det råder tjällossning och därmed är det omöjligt att gå in på skogsbilvägarna med stora tunga lastbilar, berättar en hårt prövad tävlingsledare Åke Ekblom i Hudiksvalls IF.

Det var likadant 2012. Då tog stormen Hudiksvalls SM-arrangemang. Nu drabbas klubben och staden igen.

– Visst är det tråkigt och vi går på en ekonomisk smäll, men det får vi reda ut senare. Nu gäller att först och främst kunna genomföra tävlingarna på ett bra sätt. Att flytta till Åsarna känns naturligt. Det blir ett samarrangemang klubbarna emellan, konstaterar Åke Ekblom.

Normalt skulle en extra SM-tävling inte bereda Åsarnas banchef Thomas Wassberg några större problem. Men nu är det inte normalt. Den här veckan befinner han sig nämligen i Falun där Wassberg är vice banchef under längdskidåkningens för-VM som börjar på torsdag. Där blir han till söndag kväll, så det kommer bli stressigt att direkt därifrån bege sig hem för att börja om med nästa stora arrangemang.

– Jag är inte ensam. Åsarna har en bred ledarstab. Vi får leja in folk, säger Thomas Wassberg.

Men hur är det då med snön i Åsarna denna varma marsmånad?

– Den finns. Någon kris är det inte. Men även vi måste skotta på vissa ställen.

Wassberg talar om att femmilen går på en milslinga med varvning var tionde kilometer. Damernas tremil avgörs på samma bana.

SM inleds annars redan på torsdag, (20/3) med en teamsprint. Innan helgen är över ska även juniorerna köra en prolog på lördag och en längre juniorcup söndag. Så det blir full fart i Åsarna.

När vi talar med Thomas Wassberg i telefon måndag kväll står han mitt på Lugnets skidstadion i Falun och dirigerar maskinister som jobbar med snön och banorna inför för-VM.

Hur är det då med snötillgången i Falun?

– Den finns, för här kostar arrangörerna på sig att transportera snö ända från Oxberg och andra platser för att få ihop banorna, konstaterar han.

SM i Åsarna är fortsättningen på den SM-vecka som inleddes i Umeå i januari. Nu får alltså Åsarna detta fina evenemang, medan hårt prövade arrangörer i Hälsingland tvingas lämna walk over på grund av otjänlig väderlek.