Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsarna invigde sin nya rullskidbana

/
  • Ida Ingemarsdotters lag var snäppet före Anna Olssons lag i sprintstafetten på rullskidor.   Foto: Thord Eric Nilsson
  • Frida Hallqvist  och Anton Svensson, båda ÅIK-are och skidgymnasieelever i Svenstavik klippte bandet då Åsarnas rullskidbana invigdes.

Ett rullskidspår på 3,7 kilometer med rullskidskyttemöjligheter är ytterligare en byggsten i Åsarna skidstadion som utan tvekan är en av landets främsta. Två elever från skidgymnasiet i Svenstavik klippte på lördagen invigningsbanden.

Annons
Bandklipparna valda med tanke på att just skidgymnasieeleverna kanske har den största nyttan av rullskidbanan.
Nu slipper man trafikfarliga vägar och får dessutom ett av de allra tuffaste rullskidspåren i landet.
– Med tanke på att konstsnöprojektet kostade 3,5 miljoner kronor var vi i Åsarna IK en smula tveksamma till en ny kostnad på 1,7 miljoner.
Men efter EU-bidrag samt stöd från Jämtland-Härjedalens idrottsförbund, Bergs kommun och Svensk bostadsomvandling fattades bara 250 000 kronor. Vi vågade dra igång projektet och sedan löste välvilliga företagare och andra resten, berättade Janne Ottosson skidtränare vid gymnasiet i Svenstavik. Han och läraren Kristina Andersson har varit projektledare.
Det var många som uttryckte beundran för klubbens arbete:
– Det är alltid kul att samarbeta med Åsarna som får ut mycket ur de pengar som satsas, sa länsrådet Uno Svaleryd med dubbla roller. Som ordförande i länets skidförbund gladdes han åt att man gjort ytterligare för att få ungdomarna attraherade av skidsporten. Som länsråd underströk han värdet av den lokala utvecklingen.
– Det är alltid lika kul att komma hit till Åsarna. Nästan alltid har man också en invigning att bjuda på. Med såna ledare som man har här är det lätt att ge ungdomarna rätt fostran, uttryckte Sten Ekström, i svensk bostadsomvandling.
Tillsammans med kollegan Lars Holmlund fick han utrustning och startavgifter för att delta i ICA-loppet, Åsarnas eget långlopp, 7 februari.
Bergs kommuns Dan Olof Westberg både tackade och gratulerade klubben till det fina tillskottet.
– Trafiksäkerheten har varit ett starkt argument för att motivera anläggningen, förklarade han.
På plats fanns även Svenska skidförbundets Larry Poromma.
Bygdens egna gymnasieelever Frida Hallqvist och Anton Svensson fick klippa invigningsbandet.
Sedan möttes två ÅIK-par i sprintstafett.
Det yngsta paret, troliga olympier 2010, Ida Ingemarsdotter och Theodor Pettersson drog längsta strået i kampen mot veteranerna Anna Olsson (Dahlberg) och Gustaf Berglund.
Killarna ersatte klubbens landslagsmän Johan OIsson och Mats Larsson som var skadad respektive förkyld. Men duon fanns på plats. Det demonstrerades sitskiiåkning och erbjöds möjligheter till att testa både rullskidor och inlines.

Mer läsning

Annons