Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Romson synade skolkök i Östersund

Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, vill sätta fokus på hållbar matproduktion.
I Östersunds kommun finns just nu ett förslag om hundra procent ekologisk mat.

Linneans förskola ingår sedan i början av året i ett projekt där fokus ligger på att laga klimatsmart mat i de offentliga köken. Kommunen har i nuläget som mål att 20 procent av maten ska vara ekologisk.

– Livsmedelsproduktionen står för ungefär en tredjedel av klimatutsläppen, lite beroende på hur man räknar, säger Åsa Romson, som är på besök i Östersunds kommun. Så vi i Miljöpartiet ser mat och jordbruk som en stor miljöfråga.

Många kommuner har försökt att upphandla lokalt producerad mat. Men de har stoppats av den lagstiftning, som i sin strävan att vara konkurrensneutral, inte tillåter att upphandla efter produktionsplats. Men att ställa krav på att maten ska vara ekologisk är fullt möjligt enligt gällande lagar.

Ett medborgarförslag om att införa 100 procent ekologisk mat i Östersunds kommuns kök är på väg upp i det politiska systemet. Enligt tjänstemännen skulle detta innebära en kostnadsökning på mellan 30 och 65 procent, eller mellan 10 och 20 miljoner kronor för kommunen.

Förslaget har redan avslagits i utförarstyrelsen men ska behandlas i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

När ett förslag om att införa en vegetarisk dag i de offentliga köken behandlades för några år sedan avslogs detta på lägre nivå men röstades till slut igenom i kommunfullmäktige.

– Det är främst en kostnadsfråga, säger Anders Burman, som är tillförordnad enhetschef på måltidsservice i Östersunds kommun.

Efterfrågan på ekologisk mat ökar bland konsumenterna och produktionen har inte ökat i motsvarande grad.

– Tyvärr ser vi inte att den areal som används av svenskt jordbruk till ekologisk produktion ökar i någon större utsträckning, säger Åsa Romson.