Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Jinder inledde sommarmusiken

Ända sedan Åsa Jinder som 16-åring blev Sveriges genom tiderna yngsta riksspelman har hon varit något av en ikon inom den svenska folkmusiken.

Och onekligen har hon, inspirerad av läromästaren Eric Sahlström, populariserat och breddat intresset för sitt instrument nyckelharpan. Inte bara genom sitt eget virtuosa spel, utan också som kompositör av nyskriven musik för nyckelharpa.

På onsdagskvällen fick hon tillsammans med Jonas Otter och kören Eastersound inleda Östersunds församlings mycket uppskattade sommarkonserter, varav den första och den sista äger rum i Stora kyrkan medan de fem mellanliggande konserterna förlagts till Gamla kyrkan.

Åsa Jinder lockade förstås en välfylld kyrka med sitt program ”Hyllning till livet”, där hon bjöd på en kavalkad av sina mest kända låtar; från romantiskt vackra stycken med mjukt fylliga klanger till fartfyllt sprittande danslåtar. 

Åsa Jinder vill gärna möta sin publik på ett personligt, för att inte säga privat plan, genom att berätta valda delar av sitt livs historia, där musiken mest får ackompanjera och belysa de olika milstolparna i den egna framgångssagan.

Det blir lite pratigt och självcentrerat, men programmet rymmer också musikaliska höjdpunkter. Åsa har stöd av gitarristen Jonas Otter och kören, men kan själv verkligen låta som en mindre orkester när hon utnyttjar nyckelharpans hela klangbredd.

Därtill sjunger hon gärna egna texter som till exempel den ljuvligt vackra ”Som en sommarvind”, uppbackad av kören, och ”Nu är tid att leva”, den senare tillägnad bröllopsparet Daniel och Victoria.

Sommarmusiken i Östersunds kyrkor är i år ovanligt välkryddad och varierad. Eller vad sägs om Peter Knudsen trio, Weberkvartetten, organisten Gunnar Idenstam och Archi Jamt bland andra?

Mitt råd: Vik onsdagskvällarna i juni-juli för sommarkonserterna i Stora och Gamla kyrkan!

Lo Rindberg