Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ås tar fasta på levande jordbruk i ny framtidsvision

Invånarna i Ås kan se fram emot ett centrum i framtiden.
I alla fall om arkitekten Paul Loader får som han vill.
Han har tagit fram en vision över Åsbygden och utvecklingen av Ås.

Annons

Kommunen har beslutat att ta fram en översiktsplan för Krokoms kommun. I planen står att man ska göra vissa fördjupningar i områden i särskilt behov av planering. Där ingår bland annat Åsbygden. Samråd och utställning kommer att ske under hösten.

– Det har varit en lång process och jag har pratat med många berörda. Massor av åsikter, viljor och tillgångar finns i bygden och jag har tittat på hur man ska knyta ihop dem, säger Pal Loader.

Ett riktigt centrum är en av de större förändringarna i visionen.

– Byn har växt upp sakta och haft jordbruket som en identitet och då har det blivit små öar, säger Anne Dahlberg, statsarkitekt på Krokoms kommun.

En del fördjupningar finns redan som säger att jordbruket ska bevaras och att man ska vara restriktiv med utbyggnader.

– Ås är det ett högt tryck på. Många vill bo i Ås och många vill ha verksamheter i Ås samtidigt som vi har ett levande jordbruk. Därför finns det planeringsuppgifter vi var tvungna att titta närmare på, säger Anne Dahlgren.

I den fördjupade planen finns ett antal utmaningar satta av kommunen:

Ge utrymme för nya bostäder i gammal kultur- och jordbruksmiljö och skapa ett centrum.

Skapa goda trafikmöjligheter.

Planera för varierande boendeformer och ge utrymme för boende i alla åldrar.

Centrum för Gröna Näringar ska utvecklas i samverkan med Åsbygden och bli ett nav i länet och unikt i landet.

– Det har tagit lite kraft, men jag tror jag har kommit fram till något som är lite annorlunda. Det är någonting att fundera över, säger Paul Lauder.

Ås centrum och Ås båthamn är två platser som visionen i huvudsak har koncentrerat sig på.

Placeringen av ett nytt centrum planeras vid Jämtkrafthallen. Det passar väl för infrastrukturen mot E 14 och att koppla ihop de centrala funktionerna som Ås har.

Centrum för Gröna Näringar är en viktig tillgång och det finns frågeställningar kring hur man ska höja växtkraften inom Ås. Att centrum ska finna för alla, idrottsintresserade, unga, gamla och familjer.

– Det jag ser som en vision är att blanda in Torsta i centrumbebyggelsen och bjuda in dem i samhället. Man kan ha ett djurcentrum där människor kan komma och se på djuren och besöka gården på ett pedagogiskt sätt, säger Paul Lauder.

Inte bara människorna utan även djuren ska integreras i samhället. Får från Torsta kommer att ha möjlighet att ströva i närheten av centrumbebyggelsen där det även kommer att finnas en grön samlingsplatts och grönområden.

En utbyggnad av Jämtkrafthallen med en mindre livsmedelsaffär, kontor och faciliteter till hallen föreslås också i visionen.

– Vad man frågar om i Åsbygden är en butik. Kommunen kan ju inte lyfta in en butik i byn men vi kan skapa förutsättningar till att det öppnar en. Att få fler människor att bo i centrum bidrar till de förutsättningarna, säger Anne Dahlgren.

Ett mindre torg för handel och evenemang ska enligt förslaget bli en gångvänlig och säker plats för äldre och barn framför hallen.

Ett äldreboende, som ändå ska byggas inom kort föreslås ligga inom centrum. I byggnaden kan även hälsocentralen ligga och ett relaxområde som allmänheten kan ta del av. Det föreslås också att särskilt boende, trygghetsboende, seniorboende och vanliga lägenheter ligger i samma byggnad med takterrasser med utsikt över torget och fjällen.

– De långa vyerna är speciella för Åsbygden, när man kommer uppför Åsvägen och ser upp mot alla fjällen. Det vill vi ta tillvara i den här planeringen, säger Paul Loader.

Perspektivet är långt och det kommer att dröja innan något av visionen blir verklighet.

– Det måste ju först och främst göras detaljplaner och behovet av boende för äldre kommer att toppa mellan 2020 och 2022. Det ät långa processer innan det kommer att finnas bebyggelse här, men det är ändå viktigt att börja någonstans. Det är ju lokaliseringsfrågor, kommunikationer och en massa annat att fördjupa sig i, säger Anne Dahlberg.

I Ås båthamn vill Paul Lauder gärna se en plats för rekreation med badplats, bollpark, hopptorn och ett aktivt båtliv. En kombination av friluftsområde och bostadsområde.

– Som bostäder ser jag, förutom hyreshus i olika storlekar, en hel del kolonilotter framför mig. Det bygger på den identitet som Ås har med Ås trädgård och Rösta. Kanske även friggebodar, säger Paul Lauder.

Målet ska vara att det inte privatiseras utan kan vara ett mål för alla människor att gå till.

– Det känns som att Paul har träffat rätt. Det har presenterats i ett antal nämnder och mottagits väl. Nu ska det mogna, så återstår den formella hanteringen, säger Anne Dahlgren.